Hoger beroep: lagere straf Pokermoord

De 21-jarige Joshua B. is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar voor de zogenoemde Pokermoord in januari 2011. De rechtbank in Utrecht veroordeelde B. eerder tot een celstraf van twintig jaar, dat was conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Daar gaan nu dus twee jaar vanaf.

Na een avondje pokeren op 10 januari 2011 werd het slachtoffer, de 19-jarige Jelle de Baat, samen met zijn vriendin gegijzeld door Joshua B. en een vriend. De twee werden in een auto meegenomen, want B. wilde geld zien. Hij was ervan op de hoogte dat het slachtoffer eerder een groot geldbedrag had gestolen en daar was B. op uit.

Tijdens de autorit werden Jelle de Baat en zijn vriendin onder schot gehouden en bang gemaakt. Vervolgens reden ze naar de woning van het slachtoffer en daar hebben B. en zijn vriend een kluis inclusief een geldbedrag gestolen. De vriendin van het slachtoffer werd daar achtergelaten, maar Jelle de Baat werd onderweg naar Utrecht, langs de A27 doodgeschoten.

Volgens de rechtbank in Utrecht en het hof in Arnhem is Joshua B. de dader en hij moet uiteindelijk na hoger beroep achttien jaar de cel in voor de zogenoemde Pokermoord. B. geeft tijdens verschillende zittingen steeds anderen de schuld. Volgens hem zou zijn vriend, die bij hem in de auto zat, de dader zijn, maar daar gelooft het hof niet in.