Hogere straf in taxi-zaak Tilburg

In hoger beroep is een 45-jarige man veroordeeld vrijgesproken van moord maar hij kreeg wel meer celstraf dan in eerste aanleg. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde de man van Poolse nationaliteit tot achttien jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van een taxichauffeur in Tilburg. Bij de rechtbank was de straf vijftien jaar cel. Net als de rechtbank sprak het hof een 27-jarige Pool vrij van betrokkenheid bij de dood van de chauffeur. 

Een derde man, die ook in de taxi zat, werd door de rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar celstraf maar in deze zaak werd geen hoger beroep ingesteld.

Kaatsheuvel

De drie mannen stapten in de nacht van 8 op 9 oktober 2010 bij het station in Tilburg bij het slachtoffer in de taxi. De volgende ochtend werd het lichaam van de chauffeur op de Duinlaan in Kaatsheuvel in een greppel nabij zijn taxi aangetroffen. Hij was met zeven pistoolschoten om het leven gebracht. Het hof acht bewezen dat de man die al onherroepelijk is veroordeeld het eerste schot heeft gelost. Daarna gaf hij het pistool door aan de 45-jarige man die de andere zes schoten loste. Zij hebben vervolgens de portemonnee en telefoon van het slachtoffer gestolen. In het onderzoek heef de politie een infiltrant ingezet om informatie los te krijgen. 

Geen voorbedachte raad

In tegenstelling tot de rechtbank en het openbaar ministerie is er volgens het hof geen sprake van voorbedachte raad. Het hof spreekt daarom vrij van moord. Er is tijdens de taxirit wel in het Pools gesproken over het beroven van de chauffeur, maar het hof acht niet bewezen dat al tijdens dat overleg is besloten om de chauffeur te doden.

Barbaars

Hoewel het hof vrijspreekt van moord, verhoogt het wel de celstraf van vijftien jaar die de rechtbank de 45-jarige man op 12 april 2012 oplegde naar achttien jaar. De barbaarse wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht rekent het hof strafverzwarend mee. Ook rekent het hof de man zwaar aan dat hij de chauffeur uit financieel gewin van het leven heeft beroofd.

Vrijspraak

De 27-jarige man was wel aanwezig toen het slachtoffer werd doodgeschoten, maar hij heeft geen aandeel gehad in zijn dood. Hij was ook niet betrokken bij het overleg in de taxi over het beroven van de chauffeur. Dat hij niet actief heeft ingegrepen om de beroving te voorkomen, is volgens het hof onvoldoende om te oordelen dat hij met de twee andere mannen heeft samengewerkt.

Overval

Het hof legt deze 27-jarige man wel een gevangenisstraf van 48 maanden op voor een mislukte overval op een taxichauffeur in Den Haag. In juli 2010 heeft hij samen met twee anderen geprobeerd die taxichauffeur te beroven. Het slachtoffer werd daarbij met een ijzeren pijp geslagen. De rechtbank legde een jaar minder op.