Hogere straf voor ‘beestachtig’ overrijden

In hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Bosch zes jaar cel opgelegd voor poging doodslag door het expres overrijden van een voetganger aan een 52-jarige man. Hij overreed met zijn bestelbus expres een 48-jarige man uit Roermond. Daarna schopte en sloeg hij het slachtoffer. Er waren verschillende mensen getuige van. Het hof noemt het gedrag 'beestachtig'. De straf is twee jaar hoger dan die de de rechtbank oplegde.

Geschopt

Op 12 mei 2012 werd de dader aangesproken op zijn verkeersgedrag door het slachtoffer. De man heeft daarop eerst het slachtoffer geslagen en is daarna met de bestelbus tegen het slachtoffer aangereden. Toen die op de grond lag is hij met de bus met voor- en achterwiel over het slachtoffer heengereden. Vervolgens is uitgestapt en heeft het overreden slachtoffer ook nog geschopt en geslagen.

Oogprothese

Het slachtoffer is met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. Hij had een reeks fracturen en wervelkolom moest met schroeven en platen worden rechtgezet maar heeft toch ernstig blijvend letsel opgelopen. Hij is zijn linkeroog kwijt en moet daarom voorgoed een oogprothese dragen. Verder heeft hij nog veel pijn in zijn onderrug en bekken, heeft hij slaapproblemen, hoofdpijn en aangezichtspijn. Het gebeuren heeft ook zware psychische gevolgen gehad, waarvoor het slachtoffer in behandeling is geweest.

Getuigen benaderd

Volgens het hof heeft de dader de kans dat het slachtoffer zou overlijden bewust aanvaard. Het hof acht daarom poging doodslag bewezen. De man heeft verder twee getuigen vanuit de gevangenis telefonisch benaderd en zich voorgedaan als politieagent om de verklaringen van deze getuigen vooraf te beïnvloeden. Hij heeft een omvangrijk strafblad en al diverse keren veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

Smartengeld

Het hof kent het slachtoffer het dubbele bedrag aan smartengeld toe. Volgens het hof heeft het slachtoffer minstens 26.000 euro aan schade heeft geleden. De rechtbank legde de man op 26 augustus 2013 een gevangenisstraf van vier jaar op en hij moest toen een schadevergoeding van ruim 17.000 euro betalen.

Hier het arrest.