Hogere straf voor doden Jesse van Wieren

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag de straf voor het doden van Jesse van Wieren (28) tijdens de jaarwisseling 2015/2016 flink verhoogd. Rhowan P. (28) krijgt in plaats van acht jaar met tbs twaalf jaar en tbs.

Vriendin

Van Wieren was na de jaarwisseling in 2016 verdwenen. Een paar dagen later vond de politie zijn lichaam in de tuin van Rhowan P. in het Groningse Kloosterburen. Hij was doodgestoken.

P. en zijn vriendin Desiree G. zijn vorig jaar door de rechtbank veroordeeld, allebei tot acht jaar en tbs. G. ging niet in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie vond altijd al dat P. een zwaarder verwijt te maken viel. De eis was tien jaar, het hof strafte nu dus nog zwaarder.

Niet helder

De verklaringen van de twee hebben niet helder gemaakt hoe Van Wieren aan zijn eind is gekomen. De feiten hebben laten zien dat er in ieder geval uiteindelijk sprake was van fors geweld, en alcohol- en drugsgebruik. Van Wieren is 23 keer gestoken en geslagen met de slang van een stofzuiger. P. begroef met zijn vriendin het lichaam van Van Wieren met zijn vriendin en daarna nog een keer toen het gat niet diep genoeg bleek te zijn.

P. heeft een flink strafblad en een groot middelenprobleem. Het hof legde tbs op hoewel P. weigerde mee te werken aan onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Er waren wel eerdere rapportages over zijn persoon beschikbaar, waarop het hof zich heeft gebaseerd.

Meestal pleegde P. zijn delicten onder invloed. Deskundigen hebben gesteld dat hij zwakbegaafd is en aan adhd lijdt.

Zie meer in het arrest.