Hogere straf voor man die zijn ex-vriendin dood schoot

De rechtbank veroordeelde Zaankanter Ferry de G. in november 2016 tot 12 jaar cel voor doodslag van zijn ex-vriendin Raja Draaisma. Het hof komt vrijdag uit op moord en legt De G. een celstraf op van 16 jaar.

Zowel voor de rechtbank als bij het hof deed de verdachte een beroep op noodweer. Volgens De G. zou hij op 22 juni 2015 zijn spullen bij de woning van zijn ex-vriendin hebben willen ophalen. Zij zou hem toen bedreigd hebben met een pistool. Dit wapen zou hij 2 maanden eerder bij haar hebben achtergelaten. Vervolgens was er een worsteling ontstaan volgens De G., waarbij hij zijn ex het wapen ontfutselde en het dodelijke schot loste.

Van dichtbij neergeschoten

Het hof heeft dit scenario echter terzijde geschoven. Draaisma werd van dichtbij neergeschoten, onder meer in haar achterhoofd. ‘De verdachte heeft zijn ex achter haar woning doodgeschoten, terwijl hij wist dat haar toen 9-jarige dochter thuis op haar zat te wachten. Na de moord is hij kalm weggelopen. De verdachte heeft amper compassie getoond met de nabestaanden en vooral aandacht gevraagd voor zijn eigen situatie,’ aldus het hof.

Ziekelijk jaloers

De G. was ziekelijk jaloers. Zo had hij afluisterapparatuur in de woning van Draaisma geïnstalleerd. De G. was lid van een schietvereniging en had een wapenvergunning. De verlenging van zijn vergunning riep vragen op, maar werd toch toegekend, omdat De G. geen verleden van geweld had.