Hogere straf voor zwembadmoord

Eén van de twee mannen die bij het zwembad in Marum een huurmoord pleegden op de 40-jarige motorhandelaar en motorcrosser Jan Elzinga heeft in hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden een hogere gevangenisstraf gekregen. De 46-jarige Jan-Willem P. is veroordeeld tot twintig jaar cel. Bij de rechtbank Groningen kreeg hij 18 jaar cel. De straf voor de 37-jarige Pascal E. bleef gelijk: vijftien jaar.

Petje

Jan Elzinga (40) werd in juli 2012 vermoord nadat hij had gezwommen in het zwembad van het Groningse Marum. De politie kwam E. en ook P. op het spoor door de vondst van een petje met dna-materiaal bij de uitgebrande gestolen vluchtauto die E. had gebruikt. E. heeft daarna bekend. P. was volgens het hof het brein terwijl Pascal E. Elzinga doodschoot voor 15.000 euro. P. bedacht het plan, regelde wapens en informatie en hielp E. te vluchten. De drugsverslaafde E. is verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Het hof vindt de moord een ‘koelbloedige liquidatie’.

Wiethandel

Jan-Willem P. is een wietteler en glaskunstenaar uit Kampen. Hij is de moord steeds blijven ontkennen. P. zegt dat E. hem erin wil helpen maar weet de reden hiervoor niet te geven. E. zegt door geldproblemen te zijn gedreven. Het motief van P. was dat Elzinga zijn vrouw zou mishandelen. Het gerechtshof twijfelt eraan of de vermeende mishandeling het echte motief was of dat misschien een conflict in de wiethandel een rol heeft gespeeld.

Alle berichten over de zaak.