Hogere strafeisen tegen buitenlandse criminelen

Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen tegen groepen buitenlandse criminelen die Nederland tot hun werkterrein maken, zoals inbrekers, zakkenrollers, skimmers en ladingdieven. Vanaf woensdag werkt het Openbaar Ministerie met een nieuwe richtlijn.

Onvoorwaardelijk

Het OM constateerde dat de strafeisen in het land sterk uiteenlopen omdat het fenomeen van de georganiseerde bendes niet overal goed wordt onderkend. Het OM vindt ook dat voorwaardelijke straffen of taakstraffen niet passend is voor dit soort criminelen. De groepen hebben geen vaste verblijfplaats en zijn meestal afkomstig uit Oost-Europa. Voortaan is de eis bij enkelvoudige diefstal minimaal een maand onvoorwaardelijk. Voor elke diefstal komt daar dan een maand bij.

Hardere aanpak

De hogere straffen passen in het beleid van een hardere aanpak van dit soort criminaliteit die al langer gaande is bij politie en justitie. Een andere maatregel is bijvoorbeeld het vaker uitvoeren van verkeerscontroles op belangrijke snelwegen zoals de A1. Ook is er een waarschuwingsregister waar winkeliers, politie en OM informatie verzamelen en delen.