‘Hogere straffen voor neerleggen handgranaat’

De politie wil dat criminelen die handgranaten neerleggen bij winkels, cafés, restaurants of huizen strenger worden gestraft. Hogere straffen werken volgens de politie afschrikwekkend. Dat meldt de NOS.

43 handgranaten

Dit jaar zijn al 43 handgranaten bij winkels, restaurants of huizen gevonden, ruim twee keer zoveel als in 2017 en 2016. Het gebruik van explosieven komt bijna wekelijks voor, meestal als dreigmiddel of om de eigenaar van een horecagelegenheid af te persen.

Negen maanden cel

De politie wijst erop dat de handgranaten levensgevaarlijk zijn voor voorbijgangers en omwonenden. Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder vuurwapens bij de Nationale Politie, vertelt tegen de NOS: ‘Wij kunnen nu alleen verboden wapenbezit ten laste leggen en de straffen daarvoor zijn laag.’ Op het bezit van explosieven staat een maximale celstraf van negen maanden. De politie zegt niets over de gewenste strafmaat.

Zorgwekkend

Volgens de politie baart de verdubbeling van het aantal incidenten zorgen. In 2017 rukte de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) twintig keer uit na een melding van een handgranaat. Van de ruim veertig incidenten met handgranaten of andere explosieven sinds 2017, vond het grootste deel plaats in Amsterdam en Rotterdam. Alleen al in augustus waren er zes incidenten. In oktober werden in Amsterdam binnen 24 uur zelfs drie handgranaten gevonden. Ook deze week werd in Amsterdam-Noord een handgranaat voor een woning neergelegd.

Kleine pakkans

De handgranaten die opduiken komen voornamelijk uit voormalig Joegoslavië en Rusland en zijn online al tussen de 5 en 20 euro te koop. De pakkans is klein bij het neerleggen van een handgranaat. Ze zijn klein en makkelijk te vervoeren en worden vaak ’s nachts neergelegd. Vorig jaar werden slechts twee mannen opgepakt die ook zijn veroordeeld.

Evander Sno

Wel werd vorige maand de 31-jarige Amsterdammer Virgil L. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar omdat hij een handgranaat tot ontploffing bracht onder een Audi Q7 in Amsterdam-West, op 10 juli 2017. Die auto was van ex-Ajaxvoetballer Evander Sno, maar stond op naam van zijn broer. Bij de ontploffing raakten meerdere auto’s en ruiten van woningen zwaar beschadigd. Ook werd er een granaatscherf gevonden in het bed van een klein kind.