‘Hoi Kokkie, hoe gaat het met jou?’

In Panorama deze week een interview met Martin Kok, Kokkie voor intimi. Het vraaggesprek heeft al een tijdje geleden plaatsgevonden, maar nu Kokkie al een tijdje op Vredenhof ligt, durft Panorama publicatie aan. Eerdere verschijning zou het leven van Martin in gevaar hebben gebracht, zo denkt het weekblad. 

Het interview is gemaakt door Mylène de la Haye, die regelmatig over Martin heeft gepubliceerd.

Holleeder en Van Hout

Martin praat in het artikel voornamelijk over zijn omgang met Cor van Hout en Willem Holleeder, de twee Heineken-ontvoerders die hij ontmoette in het half open kamp Groot Bankenbosch. Vanaf het begin staat Kokkie gereserveerd tegenover Willem Holleeder. Later zou dat omslaan in regelrechte antipathie.

‘Hoi Kokkie’

Martin vertelt onder andere over hoe een groepje criminelen elkaar treft in het ziekenhuis, na de mislukte aanslag op Cor van Hout in de Deurloosstraat.

Zijn vrienden, waaronder Thomas van der Bijl, Jan Offenberg en Willem Lening, alias Flappie, verzamelden zich in het ziekenhuis. We stonden daar allemaal met bonkend hart en helemaal van de kaart. Toen kwam Willem er vrolijk aan gelopen die me hartelijk begroette. ‘Hoi Kokkie, hoe gaat het met jou?’ Alsof hij naar een feestje ging in plaats van naar een vriend die net was neergeschoten. Het was alsof hij opgelucht was en dat beeld ben ik nooit echt vergeten omdat het de enige keer was dat hij aardig tegen me was.

Vanaf die tijd zou Kokkie zich in toenemende mate afkeren van Willem Holleeder.

Het hele interview in de Panorama deze week.