La S. had nóg meer tegen Holleeder

In de Amsterdamse liquidatiezaak Passage zijn twee kluisverklaringen van kroongetuige Peter la S. in zijn geheel aan het dossier toegevoegd. Het Parool heeft er inzage in gekregen. Het gaat om de letterlijke uitwerking van de eerste verklaringen van La S. Tot nu toe waren slechts enkele passages over Willem Holleeder bekend geworden nadat La S. daar vorig jaar plotseling mee kwam. Nu blijken er nog meer voor Holleeder belastende stukjes te zijn achtergehouden. En dat terwijl deze week bekend werd dat Holleeder nog niet voor moorden wordt vervolgd.

In zijn tweede verklaring van 12 september 2006, zei La S. al dat zijn vriend Jesse R. eind 2005 bij een Chinees restaurant was verteld dat ‘Thomas prioriteit had en dat dat van Willem afkwam’. Tot nu toe bestond het beeld dat de opdracht bij het restaurant van Dino Soerel en Al A. afkwam. La S. zei ook: ‘Voor mij is algemeen bekend dat Jes (se) voor Holleeder werkt.’ Jesse R. staat in Passage terecht voor verschillende moorden.

Zeer opmerkelijk is dat La S. aan het slot van de tweede verklaring heeft gezegd weinig te weten van de moord op Kees Houtman in 2005. Later heeft de getuige uitgebreid verteld dat hij die moord samen met Jesse R. heeft gepleegd.

La Serpe blijkt ook te hebben gezegd in het tweede verhoor dat Jesse R. van Holleeder rechtstreeks opdracht had gekregen diens mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout te vermoorden. Bekend was dat La S. heeft gezegd dat Jesse R. zei dat hij ‘Van Hout mocht doen’ en dat hij ‘de power van Holleeder achter zich had’. Van Hout is begin 2003 doodgeschoten.

Jesse R. ging volgens La S. ‘helemaal prat’ op het contact met Holleeder.

In zijn tweede verhoor heeft La Serpe ook gezegd dat Jesse R. ‘via iemand van Mieremet Holleeder aangeboden had gekregen voor een miljoen’. Daarop was R. met die informatie naar Holleeder gestapt.

Van de eerste twee kluisverklaringen waren slechts beknopte weergaves verstrekt. Het Openbaar Ministerie hield steeds vol dat deze gesprekken slechts oriënterend en ongestructureerd waren. Bovendien zou openbaarmaking veiligheidsrisico’s voor La S. opleveren. Onder druk van de verdediging is nu toch de volledige tekst gegeven.

Afgelopen najaar vertelde La S. plotseling dat hij informatie over Holleeder achter mocht houden, uit veiligheidsoverwegingen.

Holleeder zou tijdens een ontmoeting in het bijzijn van La S. tegen Jesse R. hebben gezegd dat ‘Osdorp eerst’ moest, dat wil zeggen de moord op op Houtman.

Lees ook:

Kwam het van Soerel of Holleeder? 

Hier alle berichten over Holleeder en Peter la S.