Holleeder al schuldig vóór de dagvaarding (VIDEO)

Willem Holleeder is misschien een seriemoordenaar. Of we hem zo mogen noemen moet nog blijken. Hij staat voor de rechtbank voor zes keer moord- en doodslag en twee pogingen daartoe. Het lijkt daarnaast nu al vast te staan dat Holleeder óók nog zijn zussen wilden laten ombrengen.

Door @Wim van de Pol

Dat lijkt althans de algemeen heersende opinie in het land. Om twee uitingen in de media te noemen: De vrees van Astrid en Sonja bleek terecht, stelt De Volkskrant zonder omhaal vast. Holleeder plande aanslag op zussen, is de boodschap in De Telegraaf. Hij is schuldig aan uitlokking moord meermalen gepleegd, volgens de journalisten. Zie je wel, is de gedachte kennelijk.

Pr-probleem

De feiten zijn dat Holleeder wellicht een psychopaat en een seriemoordenaar is. Maar, déze zaak over de vermeende moordopdrachten op zijn gezusters, Sandra den Hartog en Peter de Vries is nog niet voor de rechter geweest. Holleeder heeft voor de zaak nog geen dagvaarding ontvangen. Nog sterker: de zaak is nog niet eens uitgemond in een compleet politiedossier. De recherche heeft de zaak nog niet rond.

Holleeder heeft een pr-probleempje. Als het Openbaar Ministerie hem ter zitting beschuldigt van de moord op John F. Kennedy belandt dat wellicht ook voor waar aangenomen op de voorpagina.

Doodgeschoten

Holleeder’s advocaat Stijn Franken dweilt met de kraan open. En bovendien heeft hij nog een eigen probleem. Tegen hem ligt er een tuchtklacht van Astrid Holleeder. Franken was ooit advocaat van getuigen à charge, tegen Holleeder, Sonja Holleeder en Sandra den Hartog. Astrid Holleeder beschuldigt Franken en Willem Holleeder ervan expres de verhoren van de gezusters te vertragen, met een heel sinister motief. In de NRC zegt ze:

Willem heeft de boel proberen te vertragen in de hoop dat ik snel zou worden doodgeschoten.

Astrid Holleeder zegt zich geen illusies te maken, en zeker te weten dat haar broer haar vroeg of laat zal laten doden, misschien pas over vele jaren. Haar advocaat Wout Morra pleitte er daarom in De Wereld Draait Door voor Holleeder in volledige isolatie te plaatsen, wat gezien Europese wetgeving niet kan.

Veel hoger en hartverscheurender kan het vuur in de media niet worden opgestookt.

Druk

De drie rechters in Amsterdam zijn ook maar mensen. Ze ervaren grote druk in een nog nooit vertoond media-proces rond de familie-Holleeder.

Voor Justitie Nederland, dat kraakt onder steeds grotere kritiek vanuit de samenleving en de politiek, is een liefst levenslange veroordeling in de Holleeder-zaak van buiten-proportioneel belang. Deze kar kán eenvoudig niet in de sloot rijden.

Publicitaire slag

Het Openbaar Ministerie heeft met het wereldkundig maken van het onvoldragen onderzoek naar de uitlokking van moorden middels Antilliaanse medecriminelen daarom bewust de druk nog verder opgevoerd.

Kennelijk was er in deze zaak geen onderzoeksbelang om het nog stil te houden, maar een zwaarder wegend pr-belang. Voortsurfend op het onderbuikgevoel in de publieke opinie – die Holleeder al heeft veroordeeld als seriemoordenaar – is een flinke publicitaire slag geslagen.

Exploiteren

Natuurlijk is het mogelijk dat Holleeder inderdaad een viervoudige moord uit probeerde te lokken.

Het is evenzo mogelijk dat het Antilliaanse tweetal moordenaars (zie video onder) optimaal hun waardevolle medegedetineerde wilden exploiteren. Eén van hen uitte tegen de politie meermalen de wens in ruil voor meer informatie naar een detentie in Curaçao terug te keren. Hun verhaal heeft geen steun kunnen vinden in andere onderzoeksgegevens.

We zijn benieuwd wat we verder nog te horen krijgen over de ongehoorde plannen voor familiemoord; de Antilliaanse hoofdpersonen zijn kennelijk niet spraakzaam meer.

Ook zijn we benieuwd of de rechters erin slagen onder dit mediageweld uitsluitend naar de feiten te blijven kijken.

Kijk naar een gesprek met Crimesite-hoofdredacteur Wim van de Pol en journalist Jens Olde Kalter bij Van Liempt Live:

 

Arrestatie van onder meer Lionel Winklaar na zijn ontsnapping uit de gevangenis op Curaçao: