‘Holleeder en Ros niet bij moord Van Hout’ (UPDATE)

Willem Holleeder en Fred Ros zijn niet betrokken geweest bij de moord op Cor van Hout in 2003. Passage-verdachte Sjaak B. heeft dat tegenover het Openbaar Ministerie verklaard. Advocaat-generaal Frits Posthumus deelde dat dinsdagochtend mee aan het gerechtshof van Amsterdam.

App-wisseling

Sjaak B. ontsnapte aan de dood nadat hij in januari 2015 in het hoofd werd geschoten toen hij in Panama in een restaurant zat. Hij nam vanuit Panama contact op met justitie omdat hij voor zijn veiligheid vreesde. De Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman twitterde vanuit de beveiligde rechtbank op Schiphol dat Posthumus citeerde uit een app-wisseling tussen officier van justitie Betty Wind en Sjaak B. Wind is verantwoordelijk voor de geheime inlichtingendienst van de politie.

Sjaak B. is in eerste aanleg vrijgesproken voor betrokkenheid bij de moorden in Passage. Maar Sjaak B. is wel een ontkennende verdachte. De recherche vermoedde dat B. met Jesse Remmers op een motor zou hebben gezeten tijdens liquidatie van Cor van Hout. Hij was verdacht maar werd hiervoor niet strafrechtelijk vervolgd.

Media

Sjaak B. zegt nu niet betrokken te zijn geweest bij de moord op Cor van Hout (foto). B. berichtte aan Wind dat zijn leven in gevaar was, en dat hij naar Nederland wilde. De aanslag op zijn leven had volgens hem te maken gehad met de liquidatie van Cor van Hout in 2003, aldus B.. Volgens B. werd in de media ten onrechte een beeld geschept dat hij bij die moord betrokken was. ‘Dat moet stoppen’, zei B.

Joegoslaven

B. verklaarde te weten dat ’twee Joegoslaven op de motor’ Van Hout hebben geliquideerd in opdracht van John Mieremet. Sjaak B. zei niet te weten wie er in Panama op hem heeft geschoten. Hij heeft een sterk vermoeden dat de opdrachtgever in de hoek van Van Hout zit.

Het Openbaar Ministerie heeft benadrukt dat B. spontaan kwam met zijn verklaring en dat hiervoor geen tegenprestatie wordt verleend.

Sjaak B. was niet aanwezig in de rechtbank. Hij heeft laten weten aan officier van justitie Wind dat hij geen ‘verrader of bijzondere getuige’ wil worden. Naar verwachting zal B. door het gerechtshof nader worden verhoord over zijn verklaring.

Goed nieuws

De verklaring is goed nieuws voor Willem Holleeder die voor de rechtbank terechtstaat voor de moord op zijn voormalige vriend Cor van Hout. Ook voor de kroongetuige en Passage-verdachte Fred Ros is de verklaring van B. een grote steun omdat een serie getuigen heeft verklaard te hebben gehoord dat juist Ros tijdens de moord op Van Hout op een motor heeft gereden. Overigens zou Willem Holleeder tegen zijn zus hebben verteld dat Ros juist niet op de motor reed.

Meer over de moord op Van Hout:

‘Weduwe Zwolsman opgepakt in Spanje’ (UPDATE)

Tien maanden cel, na getuigen tegen Fred Ros (UPDATE)

Moord Cor van Hout in Opsporing Verzocht

Maikel B: ‘Fred Ros is een leugenaar’