Holleeder: getuigen in Van Hout-zaak

Willem Holleeder moet getuigen in de strafzaak over de mislukte aanslag op Cor van Hout in Amstelveen in 2000. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vandaag bepaald. Tegen de verdachten Nico V. en Maruf “Paja” M. heeft het Openbaar Ministerie in 2008 acht jaar cel geëist maar de rechtbank verklaarde het OM toen niet ontvankelijk. In 2001 stonden de twee ook terecht maar kwamen vrij wegens gebrek aan bewijs.

In 2008 konden de twee opnieuw worden vervolgd doordat de verklaring van getuige Edgar van L. op tafel kwam. De rechtbank achtte die verklaring echter niet betrouwbaar, toen dat bewijs wegviel bleef er onvoldoende aan nieuw bewijs over en moest niet ontvankelijkheid volgen. Immers, verdachten kunnen alleen voor een tweede keer worden berecht als er nieuwe feiten op tafel komen. 

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in maart vorig jaar dat de Haarlemse rechtbank de zaak helemaal overnieuw moest doen met andere rechters.

Willem Holleeder moet zijn licht laten schijnen over de verhoudingen in de Amsterdamse onderwereld die mogelijk tot een motief voor de aanslag op Van Hout hebben geleid.

Mink Kok, die in Libanon vastzit op verdenking van cocaïnehandel, moet ook getuigen. Hij zou als wapendeskundige misschien kunnen vertellen over de herkomst en aard van het scherpschuttergeweer dat is gebruikt bij de aanslag.

De aanslag vond op Van Hout vond in december 2000 in Amstelveen plaats laat op de avond nadat van Hot was teruggekeerd van een stapavond in Utrecht. Hij bleef ongedeerd, maar werd in 2003 alsnog doodgeschoten. In 1996 mislukte een eerdere aanslag op Van Hout.

Het proces komt pas in september toe aan inhoudelijke behandeling.