Holleeder krijgt eigen gescheld en gedreig te horen

Zoals beloofd speelde het Openbaar Ministerie donderdag in de rechtszaal een serie opgenomen gesprekken met Willem Holleeder af. Het was een selectie van de ergste passages. Holleeder vond het niet prettig zichzelf zo te horen. ‘Oké volgende’, zei hij een paar keer.

Door @Wim van de Pol

Het woord ‘kankerhoer’ lag hem in de mond bestorven als hij boos werd op zus Sonja. En als hij vanuit de gevangenis met vriendin Sandra belde kreeg die net zo onder uit de zak: ‘waar ben je kankerhoer? Krijg lekker de kanker in je kop.’ Officier van justitie Sabine Tammes stak donderdag haar afkeuring over Holleeder’s bejegening van vrouwen niet onder stoelen of banken.

Van verbale agressie waren er voorbeelden te over. Peter de Vries noemde hij een ‘kankerhond’. Over Sonja:

Ik sla d’r echt hier door de bosjes heen. Ik breek d’r neus, ik breek d’r kaak, ik ben door het dolle heen.

Zo gaan mensen uit de Jordaan met elkaar om als ze boos worden en dan maken ze het de volgende dag weer goed, aldus Willem. Maar tegen een 11-jarig dochtertje van een zakenrelatie uitte hij een keer aan de telefoon op hoge toon ernstig dreigende taal over haar vader. Dat ontlokte officier van justitie Sabine Tammes de vraag of ze in de Jordaan ook altijd zo met 11-jarige meisjes omgaan. Holleeder werd van tijd tot tijd boos.

Deur

Over het schreeuwen tegen zijn zusjes zei Holleeder dat hij zelf ook precies weet hoe hij Astrid en Sonja aan het schreeuwen kan krijgen, zoals zij dat met hem hadden gedaan tijdens het maken van de opnames. Hij verwees daarbij naar een verhoor uit 2016 bij de rechter-commissaris in de rechtbankbunker waar Astrid volgens hem ‘heeft geprobeerd de deur eruit te trappen.’

Er is overigens geen enkel bewijs aangedragen dat hij daadwerkelijk zijn zussen, Peter R. de Vries of Sandra den Hartog heeft mishandeld.

De woede kleurt natuurlijk de mening van de luisteraar naar dit soort fragmenten van Holleeder buitengewoon. De rechtbank kan het echter slecht gebruiken als bewijs voor zes moorden, over die moorden wordt niet concreet gesproken.

Dreiging

‘Dan krijg ik maar levenslang’, zei hij een keer toen hij in woede was uitgebarsten over Peter de Vries. Volgens het Openbaar Ministerie suggereerde hij hier een moord.

De dreiging die uit de opnames spreekt ondersteunt echter slechts de bewering van de drie vrouwelijke getuigen over het plegen van moorden, het is op zich geen bewijs. De rechtbank zal verder nog een relativerende kanttekening maken bij de opnames: het is overduidelijk een door Astrid en Sonja gemaakte selectie. En zij hadden een belang bij een voor Holleeder zo negatief mogelijke verzameling. ‘Knip- en plakwerk’, is de opinie van de verdachte zelf.

Holleeder erkende trouwens donderdag dat hij soms dreigde:

Ik heb gewoon gedreigd omdat ik van Sonja wilde weten wat er aan de hand was.

Hij was erg boos toen hij ontdekte dat ze jarenlang had gelogen over de erfenis van Cor van Hout en dat er een Amerikaanse verfilming van de Heineken-ontvoering zou komen waar hij buiten was gehouden. Daarom was hij ook boos op Peter de Vries. En op die laatste tevens omdat deze buiten zijn medeweten een seksuele relatie met Sonja had gehad.

Emotioneel

Er wás ook wat aan de hand, zei Holleeder want de zussen waren in de tijd van de opnames geheime verklaringen over hem aan het afleggen. Leugens, zegt hij, zijn gevoel was juist, wilde hij maar zeggen. Hij werd emotioneel:

Ik word er hier door mijn eigen zus en De Vries ingeluisd. De vieze honden. (…) Na dertig jaar vriendschap [met De Vries].

De twee officieren van justitie merkten meermalen op dat Holleeder ‘de schuld’ kennelijk alleen bij anderen legt.

Gluiperd

Belangrijk punt van Astrid Holleeder is dat ze zegt dat Holleeder over belangrijke dingen (zoals moorden) in haar oor fluisterde. Dat is dus niet op de opnames te horen. Holleeder reageerde met de stelling dat dit natuurlijk niet waar hoeft te zijn:

Astrid is gewoon een gluiperd. Punt.

Ik ben een boef, erkende Holleeder donderdag, hij geeft wel eens een klap. En hij zei ook dat hij niet twee gezichten heeft:

Ik heb één gezicht. Ik ben zoals ik ben. Ja, sorry. Je kunt zeggen dat ik teveel heb geschreeuwd, ja klopt. Zo ben ik opgegroeid. We schreeuwden allemaal. Er zit geen kwaad in. Behalve als mijn vader schreeuwde. (…) Ik ben een blaffende hond die niet bijt.

Morgen is er geen zitting. Over ruim een week begint de rechtbank aan de eerste serie verhoren van Astrid Holleeder. Als de rechtbank vrijdag beslist dat Sonja Holleeder moet vertellen over de afspraken die ze in 2017 maakte met het Openbaar Ministerie komt zij dan ook nog aan bod.

Zie ook het blog van Paul Vugts bij Het Parool.

Lees over de eerste acht dagen van het proces:

Sonja: ‘ik moest normaal blijven doen’

Sonja Holleeder sloot in 2017 tweede deal met OM

Eerste verhoor Sonja: kalm en oppervlakkig

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

Verraad: de kern van de Zaak-Holleeder

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet