Holleeder: ik had niks te maken met Hillis en Soerel

Willem Holleeder wordt niet alleen verdacht van vijf moorden en één keer doodslag maar ook van deelname aan een criminele organisatie met driekoppige leiding: Stanley Hillis (1946-2011), Dino Soerel (levenslang) en Willem Holleeder. Maandag ontkende een onvermoeibare Holleeder urenlang dat er zoiets heeft bestaan.

Door Wim van de Pol

Deelname aan een criminele organisatie is het laatste feit op de tenlastelegging dat de rechtbank van Amsterdam nog moest behandelen. De meeste aspecten ervan waren al aan de orde geweest tijdens de behandeling van de moorden zelf. Er ligt een serie getuigenverklaringen waarin wordt gezegd dat Holleeder een moorddadig driemanschap vormde. De rechters citeerden steeds weer beschuldigingen over Holleeder en dat driemanschap waarop telkens Holleeder ontkennend antwoordde.

Broodje

Dino Soerel

Holleeder zei met Dino Soerel in ‘gezellig’ gedetineerd te hebben gezeten en buiten wel eens een broodje te hebben gegeten en een glaasje te hebben gedronken. Over criminele zaken spraken ze nooit, zei Holleeder, want ‘hoe minder je weet hoe beter’, dan kunnen er nooit misverstanden bestaan als er iets misgaat.

Dat vond officier van justitie Lars Stempher ongeloofwaardig. Holleeder had geen beeld van de criminele activiteiten van Dino Soerel in tegenstelling tot vele getuigen? Holleeder: ‘Dino heeft met mij niet gesproken over feiten waar hij van wordt verdacht. Niet over zijn drugshandel.’ Later was Soerel handig voor hem, zei hij, omdat hij via Soerel Stanley Hillis kon bereiken: ‘die Ouwe was heel wispelturig, hij kon zomaar boos worden, daar moest je heel voorzichtig mee zijn’.

Holleeder zei sowieso buiten de drugshandel te zijn gebleven (op één akkevietje na), in tegenstelling tot Hillis en Soerel. Holleeder: ‘De problemen zitten altijd in de drugs. Alle conflicten zitten altijd in de drugs.’

John Mieremet

Mieremet

Holleeder: ‘Endstra zegt in de achterbankgesprekken met de politie dat ik verantwoordelijk zou zijn voor 25 liquidaties. Tegen [Mieremet’s advocaat] Beckers zei Endstra dat Mieremet verantwoordelijk is voor 25 liquidaties.’

Holleeder ziet John Mieremet (in 2005 doodgeschoten) als een bron van desinformatie, dat wil zeggen dat die valse informatie over hem zou hebben verspreid die mensen weer door gingen vertellen. Getuige Edgar van Lent heeft onlangs bij de rechter-commissaris zijn eerdere verklaringen sterk afgezwakt. Hij zei niet meer te geloven dat zoals, Mieremet hem vertelde, Holleeder achter de moorden op Sam Klepper (2000) en Cor van Hout (2003) zat.

Een getuige in het onderzoek naar de moord op Jules Jie (2003) heeft onlangs bij de rechter-commissaris verteld dat hij dacht dat Dino Soerel en vooral Stanley Hillis de leiders van de club waren die de Amsterdamse moorden lieten plegen.

Eind

De inhoudelijke behandeling van de zaak loopt op zijn eind. Dinsdag bespreekt de rechtbank de persoonlijke omstandigheden van Holleeder. Donderdag komen de advocaten van een slachtoffer en nabestaanden aan het woord. Vrijdag en volgende week zijn er dan nog verhoren van Astrid en Sonja Holleeder en van Sandra den Hartog. Begin volgend jaar volgen requisitoir en pleidooi.

Eerdere verslagen over het proces-Holleeder:

Advocaat wil dat rechtbank criminele inlichtingen over Stanley Hillis opvraagt

Het boterde niet tussen de kroongetuigen

Zo koos Willem Endstra voor John Mieremet (#1)

Zo koos Willem Endstra voor John Mieremet (#2)

Mink Kok: ‘Stanley was de kwaaie genius’

Ik heb geen zin ergens in gehengeld te worden’

Astrid: Willem had platte officier van justitie (UPDATE)

De tactische move van Holleeders advocaten

De Vries legt aantekeningen over aan rechtbank (VIDEO)

Willem: ‘Nul reden om Cor dood te schieten’

Astrid: Dino liet met raketwerper schieten

Heineken-losgeld blijft een gevoelige kwestie

Verhalen uit de map van Peter de Vries

De Vries nam gesprek Holleeder vanuit EBI op (UPDATE2)

De Vries bood andere kijk op onderwereldmoorden (UPDATE2)

Astrid Holleeder leverde nog 16 nieuwe opnames

De Allesweter: een lang leven in de onderwereld (UPDATE)

Astrid Holleeder bestrijdt conclusies van de FIOD

Astrid: ‘Jesse Remmers en Sjaak B. deden Cor’ (UPDATE3)

Sonja Holleeder pleegde ‘nieuwe’ strafbare feiten

Wat is Goudsnip vergeleken met zes moorden?

Verrassende onthullingen door Astrid Holleeder (UPDATE)

Holleeder krijgt eigen gescheld en gedreig te horen

Sonja: ‘ik moest normaal blijven doen’

Sonja Holleeder sloot in 2017 tweede deal met OM

Eerste verhoor Sonja: kalm en oppervlakkig

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

‘Astrid en Hakkelaar wilden erfenis Van Hout’

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet