Holleeder in beroep tegen €17.957.921,75

Willem Holleeder gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank dat hij bijna 18 miljoen euro moet terugbetalen aan de Staat. Dat laat zijn advocaat Stijn Franken vandaag weten. De rechtbank op Schiphol veroordeelde ‘De Neus’ in zijn ontnemingszaak nadat het gerechtshof de zaak terug verwees.

In 2012 besliste de rechtbank dat Holleeder het bedrag aan de Staat moet betalen. Hij heeft dat geld volgens de rechtbank verkregen met afpersen van onder meer vastgoedhandelaar Willem Endstra, die in 2004 is doodgeschoten. Geld dat hij zou hebben afgeperst van onder anderen wijlen Willem Endstra. Hij heeft daarvoor een celstraf van negen jaar uitgezeten.

Korting

Advocaat Stijn Franken heeft eerder beroep gedaan op overschrijding van redelijke termijn van berechting. De rechtbank oordeelt dat Holleeder in verband recht heeft op een korting van 5000 euro.

Wrakingsverzoek

Er was een wrakingsverzoek ingediend tegen de Haarlemse rechters omdat één van hen zich al voor de behandeling van de ontnemingszaak in de media had uitgelaten over de strafzaak. In eerste instantie wees de wrakingskamer dat verzoek af maar later besloot het hof toch dat schijn van partijdigheid niet kon worden uitgesloten.

In de visie van de rechtbank sluisde vastgoedondernemer Jan Dirk Paarlberg de afgeperste gelden van Holleeder weg.

Zie ook:

Holleeder wil ontnemingszaak over doen

Paarlberg moet 25,7 mio betalen