Krokodillenwoede om Holleeder

De Telegraaf heeft met ‘verbazing en ontsteltenis’ gereageerd op het bericht dat Willem Holleeder volgende week als hoofdpersoon op zal treden in het NTR-televisieprogramma College Tour. In dat programma stellen studenten onder leiding van presentator Twan Huys vragen aan bekende persoonlijkheden. Dat nu voor Holleeder is gekozen, wekt bij De Telegraaf grote verbazing. De krant haalt de onderzoeksleider van de Heineken-ontvoering erbij. Oud-inspecteur Kees Sietsma, inmiddels werkzaam als privé-speurder bij een security multinational, ziet het met ‘lede ogen aan’.

De Telegraaf noemt het ‘geknuffel’ van Holleeder.

Sietsma: ‘De media hebben hem altijd hoog geprezen, dit past daarbij. Het ergste is hierbij dat je onder jeugdigen een zekere mate van verheerlijking veroorzaakt. Zij zullen toch naar hem kijken en denken: dat heeft hij toch maar mooi geflikt. We zouden hem met zijn allen moeten doodzwijgen tot het graf. Want hij geniet volop van die aandacht. Nu wordt er maar een kant van hem belicht, maar wij, mensen van politie, justitie maar vooral de slachtoffers, hebben ook die andere kant van nabij meegemaakt. Het zou mij enorm plezieren als volgende week juist een slachtoffer in de masterclass die andere kant van Holleeder mag komen belichten.’

Ook Klaas Wilting, voormalig politiewoordvoerder van het Amsterdamse korps, noemt het tv-optreden ‘van de zotte’. Holleeder is toch geen Sting of Bischop Tutu, schrijft De Telegraaf.

De woede van de krant van het gezonde verstand steekt wel af tegen het enthousiasme waarmee juist De Telegraaf hem heeft gemaakt tot topcrimineel, en daarmee veel geld heeft verdiend. De Telegraaf heeft Holleeder neergezet als een icoon van slechtheid, waarmee hij een status kreeg waarover in het criminele milieu wel wat gegniffeld werd.

De Telegraaf heeft geld verdiend met berichten over Holleeder. Sietsma kreeg een wereldbaan door het Heineken-onderzoek. Beiden hebben ze volop geprofiteerd van Holleeder.

Holleeder heeft zijn straf uitgezeten en pakt nu kennelijk voor de lol wat publiciteit mee. Als justitie hem echt verdenkt van moorden, moeten ze hem opladen, dan kan Holleeder niet optreden in de College Tour.