Holleeder krijgt twee jaar extra straf

Willem Holleeder heeft in hoger beroep een hogere straf gekregen voor de bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het gerechtshof in Amsterdam legde hem vier maanden gevangenisstraf op. Bovendien moet Holleeder de volledige drie jaar proeftijd uitzitten.

Het Openbaar Ministerie had vier maanden celstraf geëist tegen Holleeder voor de bedreiging van De Vries, en daarnaast een jaar voor schenden van de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidstelling. Het hof wil nu dat hij de volledige 3 jaar uitzit, die hij voorwaardelijk opgelegd kreeg. Holleeder werd in maart 2015 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 136 dagen cel en een jaar intrekking proeftijd. Tegen dat vonnis ging hij in beroep, naar nu blijkt had hij dat beter niet kunnen doen, want het hof legt hem 2 jaar meer op dan de rechtbank deed.

Ik dreig niet, ik doe

Holleeder bedreigde De Vries aan de deur van zijn huis in Naarden. Hij wilde zijn naam uit de Amerikaanse verfilming van het boek dat De Vries schreef over de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. ‘Ik dreig niet, ik doe’, schreeuwde Holleeder, ”Moet ik het nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?’.

Liquidaties

Deze zaak staat los van de verdenkingen voor moord, waarvoor Holleeder nu vastzit. Hij riskeert levenslange gevangenisstraf omdat hij terechtstaat voor de uitlokking van vijf onderwereldmoorden. Justitie verdenkt Holleeder ervan betrokken te zijn geweest bij de dood van Sam Klepper (2000), John Mieremet (2002), Cor van Hout /Robert ter Haak (2003) en Willem Endstra (2004). Daarnaast is hij verdacht van opdracht geven tot enkele aanslagen die mislukten. En ook van poging tot doodslag op David Denneboom, die gewond raakte toen Willem Endstra dood werd geschoten.

Zie ook: eerder berichten over Holleeder.