‘Spreek Holleeder vrij voor afpersing’

Justitie heeft volgens advocaat Stijn Franken geen bewijs voor betrokkenheid van Willem Holleeder bij een poging om Hells Angel Theo Huisman af te persen en de bedreiging van misdaadverslaggever Peter de Vries. Dat stelt Holleeders advocaat donderdagochtend in zijn pleidooi.

Dat meldt Het Parool. Volgens Franken staat vast dat Holleeder niet aanwezig was bij de mishandeling van Huisman in maart 2013. Ook blijkt uit niets dat Huisman geld heeft betaald, en dat ontkent de Hells Angel zelf ook.

Holleeder en medeverdachten Danny K. en Dick Vrij zeggen niet zo gek te zijn geweest om de president van de Hells Angels af te persen. Ze zouden dan alle leden van de motorclub over zich heen krijgen, en volgens Franken zijn de drie ‘niet gek en ook niet levensmoe’.

Afgeluisterde gesprekken

Justitie heeft daarnaast afgeluisterde gesprekken van Holleeder en medeverdachten Danny K. en Dick vrij als bewijs. Op de tapes is te horen hoe de drie over motorclubs en geld praten. Volgens Franken is dat logisch: Holleeder was betrokken bij de oprichting van de motorclub No Surrender, en hij hoopte daarmee geld te verdienen door bijvoorbeeld een kledinglijn op te zetten.

Franken heeft meer kritiek op de gesprekken: ze zijn alleen ‘fragmentarisch te verstaan’ en zijn soms ‘evident onjuist geïnterpreteerd’.

Bij Peter de Vries aan de deur

Holleeder staat ook terecht voor de bedreiging van misdaadjournalist Peter de Vries en diens vrouw. Holleeder kwam in april 2013 bij De Vries langs omdat De Vries meewerkt aan een Hollywoodverfilming van de ontvoering van Freddy Heineken. Holleeder wil liever dat de film niet uitkomt.

Holleeder verscheen boos aan de deur van De Vries. Voornamelijk de vrouw van De Vries was bang. Franken bekent dat het niet verstandig was om boos naar De Vries te gaan, maar ontkent dat er gedreigd is. Holleeder kwam vaker aan de deur bij de misdaadjournalist. Bovendien bleven de twee mannen in gesprek en gooide De Vries niet in paniek de deur dicht, waaruit volgens Franken blijkt dat er niet gedreigd is.

Gesprek met de regisseur

Vier dagen na het voorval had Holleeder een gesprek met De Vries, waarin hij zijn excuses aanbood. Holleeder heeft ook gesproken met de regisseur en de acteur die zijn rol zal spelen, om ‘inzicht te geven in de toenmalige belevingswereld’ van Holleeder.

Het OM heeft anderhalf jaar celstraf geëist. Daarnaast moet Holleeder volgens justitie drie jaar de cel in omdat hij de voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating heeft overtreden. Holleeder werd tot negen jaar cel veroordeeld vanwege de afpersing van onder meer Willem Endstra, maar kwam onder voorwaarden vrij nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten.