Holleeder mogelijk onvoorwaardelijk vrij

Het is maar zeer de vraag of Willem Holleeder opnieuw kan worden vast gezet voor de bedreiging van Peter R. de Vries. Dat stelt zijn advocaat Stijn Franken, in een reactie op vragen van Crimesite. De Telegraaf schreef vanmorgen dat Holleeder drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf zou moeten uitzitten, vanwege de bedreiging van De Vries. Maar volgens Franken is dat juridisch maar zeer de vraag.

 

Holleeder werd op 21 december 2007 veroordeeld vanwege afpersing van zakenmensen tot een gevangenisstraf van 9 jaar en die straf werd  in 2009 bekrachtigd in hoger beroep.  Maar in juli 2008 werd een nieuwe wet voorwaardelijke vrijlating van kracht, waardoor criminelen die vervroegd worden vrijgelaten, opnieuw kunnen worden vast gezet wanneer ze strafbare feiten plegen. Onder de oude regeling was de vrijlating onvoorwaardelijk en kan de resterende gevangenisstraf dus nooit meer worden uitgevoerd.

Grensgeval

Onduidelijk is of Holleeder valt onder de nieuwe regeling, of de oude regeling. De strafbare feiten en zijn eerste veroordeling vonden namelijk plaats onder de  oude regeling maar zijn hoger beroep zaak onder de nieuwe. Advocaat Stijn Franken: “Ik ben nu aan het uitzoeken onder welke regeling  Holleeder precies valt”. De wet is onduidelijk op dit punt, omdat er wordt gesproken over ‘de uitspraak’ in een zaak, maar er niet bij wordt vermeld of dat de uitspraak in eerste aanleg, of hoger beroep is.

Speculaties

Het algemene principe in dit soort zaken, is dat een veroordeelde geen nadeel mag ondervinden van een wetswijziging, waardoor hij een langere straf moet uitzitten dan degene die oorspronkelijk is opgelegd. Dat is geregeld in Europees recht. Juridisch zijn er dus mogelijkheden voor Franken om Holleeder te behoeden voor een nieuw verblijf in de gevangenis.

De berichtgeving in De Telegraaf vanochtend, dat Holleeder moet vrezen voor het uitzitten van zijn oude straf, is op zijn minst voorbarig te noemen. Landelijke online media zoals De Volkskrant, NRC en Elsevier, namen de speculaties van de Telegraaf vanochtend klakkeloos over. Overigens checkte de papieren NRC het bericht wel bij het OM. Die meldde vervolgens dat er nog helemaal niet is besloten of Holleeder vervolgd gaat worden voor bedreiging, of zal vragen om tenuitvoerlegging van de oude straf. Maar het OM meent dat Holleeder wel degelijk onder de nieuwe regels valt.