Holleeder ook vervolgd moord Mieremet (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie vervolgt Willem Holleeder (57) ook van medeplegen en uitlokking van de moord op John Mieremet (2005) en uitlokking van de moordaanslag op Mieremet in 2002. Dat zei officier van justitie Sabine Tammes voor de rechtbank in Amsterdam tijdens een pro forma-zitting tegen Holleeder.


Door @Wim van de Pol

Holleeder staat nu terecht voor de moorden op John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl, Cor van Hout (2003, en de doodslag op diens kompaan Robert ter Haak),  (2003) en Willem Endstra.

Verdacht

De twee zusters van Holleeder, Sonja en Astrid, en zijn ex-vriendin, tevens weduwe van Sam Klepper, hebben verklaard over een serie moorden en aanslagen. Holleeder is ook verdacht van betrokkenheid bij twee aanslagen op Cor van Hout (1996 en 2000), de poging tot moord op Ronald van Essen (1999) en de moord op Sam Klepper (2000).

Oude dossiers

Er blijkt een verklaring te zijn dat Holleeder in de buurt is geweest op het tijdstip van de aanslag op Mieremet. Hij zou op een brug hebben staan kijken. De officieren van justitie hielden vrijdagochtend verder een lange voordracht uit oude dossiers, met name verklaringen van John Mieremet.

De strekking was dat Holleeder en Mieremet een financieel conflict hadden en dat Holleeder Mieremet ernstig zou hebben bedreigd. Mieremet had naar eigen zeggen voor 200 miljoen euro geïnvesteerd bij Willem Endstra en Holleeder probeerde volgens hem te verhinderen dat Endstra Mieremet betaalde.

Ook haalde de officier van justitie de verklaring van Mieremet aan dat hij via Holleeder 11 miljoen mark zou hebben betaald aan de Joegoslaaf Sreten Jocic. Holleeder en anderen zouden dat geld hebben ingepikt. Die anderen zouden Stanley Hillis en Dino Soerel zijn geweest.

Verklaringen

Ook zijn er andere verklaringen dat Hillis en Holleeder Mieremet bedreigden of zouden hebben laten vermoorden, van Ferry de Kok, Martin Erkamps en een anonieme verklaring van Getuige D:

Eind 2000 heb ik op een clubavond van de Hells Angels van de Amsterdamse chapter het volgende gehoord. Holleeder heeft aan de Hells Angels opdracht gegeven om John Mieremet uit de weg te ruimen. Vanuit de Hells Angels is die opdracht doorgespeeld aan een Joegoslaaf op het Oudekerksplein in Amsterdam.

Thailand

Ook Sandra de Hartog suggereert dat Holleeder een aanslag op Mieremet heeft laten plegen. Verder is Ali N. zowel verdacht van de moord op Willem Endstra maar ook van betrokkenheid bij de moord op John Mieremet. Ali N. was een maand voor de moord op Mieremet in Thailand 28 uur in dat land. Dat was volgens justitie deel van een poging om Mieremet te vermoorden of om de moord voor te bereiden.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Holleeder zowel van opdracht geven van de moord op Mieremet als van die op Endstra.

De laatste berichten over de strafzaak tegen Holleeder:

‘Alsof mijn hart op de grond viel’

‘Hij ziet mij als zijn bezit’ (UPDATE)

Vernietigende karakterschets van Holleeder

Het ‘conflict’ tussen Soerel en Holleeder (UPDATE)

Astrid Holleeder was ‘ziek’ van praten met justitie (UPDATE)

Club Baja-getuige blijft anoniem