Holleeder nu vervolgd in zeven moordzaken (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie gaat Willem Holleeder ook vervolgen voor de aanslag en de moord op John Mieremet, en de moorden op Cor van Hout, Robert ter Haak en Willem Endstra. Dat maakte het Openbaar Ministerie bekend op een pro forma-zitting tegen Holleeder. Daarnaast staat hij terecht voor deelname aan een criminele organisatie en twee andere moorden.

Door @Wim van de Pol

Holleeder zat dit keer niet achter een kamerscherm en zijn beperkingen zijn eraf. Hij mag dus vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught weer in beperkte mate met de buitenwereld contact hebben. Toen hij vanuit het cellenhuis de bomvolle zaal instapte keek hij welgemoed en wat neuriënd in het rond. Van de vier nieuwe moordzaken die hem in de schoenen worden geschoven was hij niet zichtbaar onder de indruk.

Serie

Officier van justitie Joris Beliën vertelde dat de twee zusters van Holleeder, Sonja en Astrid, en zijn ex-vriendin, tevens weduwe van Sam Klepper, hebben verklaard over een serie moorden en aanslagen. Holleeder zou volgens hen betrokken zijn bij twee aanslagen op Cor van Hout (1996 en 2000), de poging tot moord op Ronald van Essen (1999), de moord op Sam Klepper (2000), de aanslag op John Mieremet (2002), de liquidatie van Cor van Hout (2004) en de moorden op Willem Endstra (2004) en John Mieremet.

Blunder

Het Openbaar Ministerie maakte overigens een blunder die door de verslaggever van Het Parool werd vastgesteld. In de tenlastelegging vergaten de officieren van justitie naast de moord op Cor van Hout de moord op diens gesprekspartner Robert ter Haak te vermelden, die op die middag in Amstelveen samen met Van Hout door de schutters om het leven werd gebracht. Deze omissie kan bij de volgende zitting worden rechtgezet, hoewel het natuurlijk nog de vraag is in hoeverre het ombrengen van Ter Haak juridisch gezien een moord is te noemen.

Doorgepluisd

Ee afgelopen maanden heeft het Openbaar Ministerie de dossiers in deze acht zaken doorgepluisd en vergeleken met de verklaringen van de drie getuigen. Op basis daarvan heeft het Openbaar Ministerie besloten Holleeder ook te de aanslag en moord op John Mieremet ten laste te leggen evenals de moord op Willem Endstra. Al bekend was dat Holleeder werd vervolgd voor de moorden op Thomas van der Bijl (2006), op Kees Houtman en deelname aan een criminele organisatie.

Miranovic

Holleeder zal niet worden vervolgd voor de moord op Srdjan “Sergio” Miranovic, in 2006 in Podgorica, Montenegro. Onderzoek in de afgelopen maanden heeft daarvoor volgens het Openbaar Ministerie geen nieuw bewijs opgeleverd.

Ter zitting

Het Openbaar Ministerie vroeg aan de rechtbank om Sonja en Astrid Holleeder net als de weduwe Klepper (Sandra den Hartog) alleen ter zitting te horen. Zo kan de rechtbank zelf ‘de grote waarde’ van de getuigen vaststellen, aldus officier Beliën. Om de zware belasting op de getuigen te verminderen stelde hij voor deze getuigen dan niet meer bij de rechter-commissaris te horen.

K.

Ook de getuige Hidir K. wil het Openbaar Ministerie alleen ter zitting horen. Deze bedreigde getuige heeft vier nieuwe verklaringen afgelegd. Hij belast Holleeder met de moorden op John Mieremet, Evert Hingst (2005), Kees Houtman en Martin Hoogland (2004). Ook legt hij een verband tussen Holleeder en Dino Soerel bij het verschaffen van liquidatieopdrachten. De moorden waarvoor Holleeder niet wordt vervolgd kunnen nog wel degelijk een rol spelen in de zaak. Informatie over deze moorden kunnen bewijs vormen voor de beschuldiging van deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank zal moeten gaan onderzoeken in hoeverre deze vier cruciale getuigen verklaren uit eigen wetenschap en in hoeverre zij hun kennis hebben “van horen zeggen”.

Leugen

Holleeder’s advocaat Stijn Franken hield het kort. Hij verzuchtte onder meer:

Holleeder en ik hebben ons afgevraagd of we aandacht moeten besteden aan alle media-aandacht. Aan de zorgvuldig geregisseerde media-campagne.

Franken zei het ‘verleidelijk’ te vinden alle ‘zin en onzin’ in de media over Holleeder te bestrijden. Hij noemde daarbij de berichten over zijn tandarts en zijn boterhammen in de EBI (zie hier) en het bericht dat de onlangs vermoorde Lucas Boom ‘de geweldsman van Holleeder’ zou zijn (zie hier). Franken zei ‘het verband tussen onjuiste beeldvorming en beschuldigingen van OM’ aan te gaan tonen maar daarmee te wachten totdat er juridische conclusies aan te verbinden zijn. Franken:

Holleeder en ik zullen later reageren. We laten ons niet provoceren. Er is wel eens gezegd dat de leugen regeert. Ik ga ervan uit dat niet iedereen ervan uitgaat dat alle publieke uitlatingen over Holleeder de waarheid zijn. Sommige personen hebben belang de waarheid geweld aan te doen. Als het moment daar is zal Holleeder zich uitspreken.

‘De rechtbank ziet het wel’, sprak de voorzitter concluderend. Holleeder blijft voorlopig vastzitten. De volgende openbare pro forma-zitting, waar de stand van het onderzoek weer ter sprake zal komen, is voorzien aan het einde van september.

Lees over de verklaringen van Holleeder zussen:

‘Die gaat liggen, Willem gaat liggen’

‘Die kankerhond, hij moet liggen’ (UPDATE)

‘Willem over Cor: “eindelijk is het gelukt”‘