Holleeder opgepakt in zaken Houtman & vd Bijl

Willem Holleeder is opgepakt op verdenking van het opdracht geven van de moord op Kees Houtman in 2005 en kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Holleeder is aangehouden op basis van verklaringen van kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros.

In het Passageproces, waarin meerdere liquidaties werden behandeld, werd Holleeder al in verband gebracht met de twee moorden. Kroongetuige Peter la Serpe verklaarde destijds over de rol van Holleeder.

Verklaringen Fred Ros

In hoger beroep heeft het OM een overeenkomst met een nieuwe kroongetuige gesloten: Fred Ros. Ook hij heeft verklaard dat Holleeder betrokken is bij de moorden. Volgens het OM versterken de verklaringen van Ros die van La Serpe. Daarom zijn de getuigenissen nog eens goed bekeken, en heeft het OM besloten Holleeder aan te houden.

‘Osdorp eerst’

La Serpe legde in 2006 geheime verklaringen af over de rol van Holleeder in de moord op Kees Houtman. La Serpe zou de naam van Van der Bijl en Houtman hebben doorgekregen van Dino Soerel en Ali A. Maar La Serpe zegt dat Holleeder en Soerel als twee handen op één buik waren.

Bovendien zou Jesse R., met wie La Serpe vaak samenwerkte, een ontmoeting met Holleeder hebben gehad over de twee moorden. Holleeder zou toen hebben gezegd: ‘Osdorp eerst’. Daarmee bedoelde hij Houtman.

Opdracht van Dino Soerel

Ros heeft gezegd dat hij de opdracht om kroegbaas Thomas van der Bijl te vermoorden, van Dino Soerel kreeg. Maar hij sluit niet uit dat Willem Holleeder mede-opdrachtgever was. Want een opdracht van Soerel is automatisch ook van Holleeder, verklaarde Ros. Ros zegt in de kluisverklaringen, die Crimesite in bezit heeft:

Fred: Ik sluit niet uit dat Holleeder de opdrachtgever is van Thomas van der Bijl. Alleen, mijn opdrachtgever is Dino Soerel.

En:

Vraag Officier: “Die opdracht om Van der Bijl te doen, bij wie komt die dan vandaan?”
Ros: Die komt bij Dino vandaan en ja, op de achtergrond natuurlijk wel Willem Holleeder, maar dat is meer in bescherming. Omdat zij natuurlijk niet wilden dat hij met de politie ging praten en dat dan de spaarpot helemaal in elkaar donderde.”

En:

Dino heeft nooit tegen mij gezegd: ‘Willem is de opdrachtgever.’ Dat heeft hij nooit gezegd, het enige was: ‘Er zijn problemen, Willem zit vast. Hij is aan het verklaren en die moet geliquideerd worden.’
Officier van Justitie: Begrijp ik dat tegen jou gezegd is door iemand, dat de liquidatie van Van der Bijl verband hield met de detentie, met het vastzitten,
van Willem Holleeder?
Fred: Nee, ik bedoel eigenlijk uit te leggen dat Willem er op dat moment niet was. En omdat Willem vastzat en hij (Van der Bijl, red.) was aan het praten, weet je nooit wat er nog meer voor zwammen onder vandaan komen. Dino had nooit rechtstreeks contact met Van der Bijl, dus het is sowieso al vreemd dat Van der Bijl dood moet, als Dino die opdracht zou geven.
Officier van Justitie: Ja.
Fred: Ja? Het hangt ermee dat hij er niet zeker van is dat wat Willem allemaal gedaan heeft bij Van der Bijl of van elkaar weten of dat misschien hem ook niet raakt. Dus dan kan je beter zorgen dat je dat kwijt bent. Want er was wel bekend dat hij met de politie sprak en dan kan je het beter voorkomen. Zo is hun redenatie geweest. Van dat dat weg is.

 

Van der Bijl over Holleeder

Van der Bijl stapte na de moord op Kees Houtman naar de politie, waar hij verklaringen over Holleeder aflegde. Hij zei het volgende:

Van der B: Kijk ik wil maar een ding, die Willem Holleeder, die heeft mensen vermoord, dat heb ik horen zeggen van andere mensen die het tegen mij hebben verteld. Ik weet dat hij er 6 vermoord heeft. Ik weet hoe hij mij benaderd heeft, hij heeft me 2 keer een stoot op mijn porem laten geven, en een keer een pistool op mijn kop gezet, ik vind het zat. Ik ben niet gewelddadig, maar ik laat me geen eeeh… Begrijp je?

(…)

P: Maar ben jij daarna niet benaderd van eeh je moet je aangifte intrekken of zo, onder druk gezet?
Van der B: Ja, dat hebben ze gedaan. Toen van de zomer is Willem een paar keer naar mij toe geweest op het strand (…) Mijn vrouw was erbij, mijn kind was erbij, ik zat gewoon ‘s avonds om een uur of 8 een biertje te drinken, 2e pinksterdag. Nou toen werd ik even apart geroepen door Hugo B. en nog een jongen en kreeg ik een klap en ‘ik schiet je dood, ik schiet je dood’. Mijn schoonzoon die haalde mij weg.

(…)

P: Wij willen dat het moorden in Amsterdam stopt.
Van der B: Dat wil ik ook. Maar hij [Holleeder – tvde] perst iedereen gewoon af. Als hij alles van je heeft afgepakt en je stribbelt tegen dan brengt hij je om zeep, dat gaat via via en hij is zogenaamd de man die je helpt, maar hij maakt je af. Het is een beest geworden.

In het boek De Liquidatie Dossiers nog veel meer verklaringen van betrokkenen en beschuldigingen aan het adres van Willem Holleeder.

Niets over Van Hout

Het OM kondigde in september al aan dat er onderzoek werd gedaan naar de rol van Holleeder in de moord op Kees Houtman, Thomas van der Bijl en Cor van Hout. Opvallend is dat het OM in een verklaring niets zegt over de rol van Holleeder bij de liquidatie van Van Hout.