Holleeder start nieuwe motorclub (UPDATE)

Willem Holleeder is betrokken bij de oprichting van een nieuwe motorclub. Dat meldt de NOS op basis van ‘verschillende bronnen’, Holleeder’s advocaat Stijn Franken heeft het nieuws tegenover RTL Boulevard bevestigd. Holleeder zou vice-voorzitter zijn van de net opgerichte motorclub No Surrender, waarbij ook enkele voormalige leden van de Hells Angels en Satudarah betrokken zouden zijn.

De motorclub krijgt een chapter in Amsterdam en het Brabantse Zundert, waar leden het voormalige Satudarah-chapter Ciganos in Zundert tot No Surrender toetreden. Dat chapter is opgeheven nadat de politie in 2011 de politie het clubhuis van het chapter binnenviel.

Daarbij werden meerdere leden van het chapter gearresteerd. Tien van hen zijn in de rechtbank van Breda veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 4,5 jaar wegens zware mishandeling, bedreiging of drugs- en wapenbezit.

Holleeders vrienden

Wie er naast Holleeder precies betrokken zijn bij de nieuwe motorclub is onduidelijk. Holleeder is bevriend met meerdere Hells Angels en kwam voor zijn arrestatie regelmatig bij ‘Angels Place’, het clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam.

Een van de vrienden van Holleeder bij de Hells Angels is Harry S., voormalig vice-voorzitter van de Hells Angels. Sommigen zagen hen samen als de ‘ware leiders’ van de Hells Angels. Harry S. zit vast wegens een afpersingszaak.

Update

Inmiddels heeft Klaas Otto, de initiatiefnemer van No Surrender, tegenover de NOS ook bevestigd dat Holleeder bij de motorclub is betrokken. Otto behoorde zelf tot het bestuur van Satudarah maar is uit de motorclub gestapt omdat hij ontevreden was met het beleid.

Volgens Otto krijgt No Surrender naast de chapters in Amsterdam en Zundert ook afdelingen in Alkmaar, Rotterdam, Helmond en Den Haag. ‘Het zijn oude vrienden, en een van hen is inderdaad Willem Holleeder. Hij is vicepresident in Amsterdam’, aldus Otto tegen de NOS. De club zou met ongeveer honderd leden zijn begonnen maar inmiddels hebben al honderdvijftig nieuwe leden zich ingeschreven, stelt Otto.

Oude bekenden

Opvallend is dat sportschoolhouder Dick Vrij volgens Otto een belangrijke rol heeft in het Amsterdamse chapter. Hij zou sergeant-in-arms worden, wat wil zeggen dat hij de orde moet handhaven tijdens bijeenkomsten. Vrij sloeg in oktober Holleeder een gebroken kaak op een terras, de twee zouden het conflict inmiddels hebben uitgepraat.

Otto zegt dat er geen voormalige Hells Angels bij de club betrokken zijn. Wel was ‘Big Willem’ van Boxtel, voormalig voorzitter van de Hells Angels, bij te gast bij een bijeenkomst. Ook dat is een oude bekende van Holleeder: hij zou samen met Willem Endstra een aanslag op Holleeder hebben voorbereid in het clubhuis in Amsterdam, waar Holleeder regelmatig te gast was. Van Boxtel werd hiervoor opgepakt, maar is nooit veroordeeld. Wel is hij oneervol ontslagen vanwege de beschuldigingen. Hij heeft zelf altijd ontkend dat hij een aanslag op Holleeder wilde plegen.

Lees ook:

Heeft Holleeder nog vrienden?

Harry S. verdacht van afpersen drugshandelaren

‘Ja ammehoela’, sprak Moszkowicz

Holleeder krijgt klappen op terras 

Holleeder heeft het uitgepraat