Holleeder voor de rechter

Voor de rechtbank in Haarlem dient vandaag de ontnemingszaak tegen Willem Holleeder. Het Openbaar Ministerie (OM) wil Holleeder ruim 17 miljoen euro ontnemen. Holleeder heeft dat volgens de rechters in zijn strafzaak afgeperst van Willem Endstra. Eén van de rechters in de kamer is Rino Verpalen, die ook de strafzaak tegen Holleeder behandelde. Een wrakingsverzoek van de advocaat van Holleeder is vorig jaar afgewezen.

In 2007 kreeg Holleeder negen jaar gevangenisstraf voor onder meer het afpersen van een aantal zakenlieden, onder wie de in 2004 geliquideerde Endstra. In 2009 heeft het gerechtshof dit vonnis bevestigd. De Hoge Raad heeft de cassatie van Holleeder verworpen.

Eind januari kan Holleeder vrijkomen omdat hij dan twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, als hij tenminste niet wordt vastgezet omdat het Openbaar Minsterie hem alsnog vervolgt voor een liquidatie. 

Als Holleeder veroordeeld wordt tot betaling van de ontnemingsvordering dan moet hij die betalen, als hij dat niet doet dan kan hij ook in de cel komen.