Holleeder voorlopig geen getuige in Passage

Het gerechtshof in Amsterdam zal Willem Holleeder voorlopig niet gaan horen als getuige in de Passagezaak. Dat heeft een woordvoerder van het hof gezegd aan Het Parool. Oorspronkelijk zou Holleeder aanstaande donderdag in de beveiligde rechtbank moeten verschijnen als getuige in de zaken tegen Jesse Remmers en Dino Soerel, die van onderwereldmoorden worden beschuldigd.

Niet compleet

Oorzaak van het uitstel is het feit dat Holleeder zelf terechtstaat in een strafzaak tegen Holleeder die deels over dezelfde moorden gaat. Holleeder wordt verdacht van de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman maar het onderzoeksdossier in die zaak is nog in aanleg. Het dossier in die strafzaak tegen Holleeder is nog niet compleet. Het hof acht het kennelijk niet zinvol om Holleeder te horen in die zaken. Hij weet nog niet wat er tegen hem op tafel gebracht wordt door het Openbaar Ministerie en hoeft bovendien niet te spreken over feiten die hem zelf zouden kunnen belasten.

Onbekend

Eerder bepaalde het hof dat de eventuele betrokkenheid van Holleeder bij de moorden op Van der Bijl en Houtman niet aan het onderzoek in het Passage-proces zullen worden toegevoegd. Het Passage-proces zou anders zeer veel langer gaan duren. Wanneer Holleeder wel zal getuigen in het Passageproces is nog onbekend. Mogelijk wil het gerechtshof wachten tot de zaak tegen Holleeder helemaal is behandeld.