Holleeder voor grootste deel vrijgesproken

De rechtbank van Haarlem heeft Willem Holleeder tot anderhalve maand celstraf veroordeeld voor de bedreiging van misdaadverslaggever Peter de Vries. Holleeder is vrijgesproken voor de afpersing van Hells Angel Theo Huisman, wegens gebrek aan bewijs.

Holleeder moet daarnaast negentig dagen extra de cel in, omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating in 2012 heeft overtreden. Holleeder kwam toen na twee derde van zijn negenjarige straf vrij. Het OM wilde dat hij het volledige resterende 1/3 deel van die straf uit zou zitten, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

Geen bewijs voor criminele organisatie

Het OM verdacht Holleeder er daarnaast van dat hij betrokken was bij een criminele organisatie dat werd aangevoerd door Danny K. en Dick Vrij. Ook daarvan is Holleeder vrijgesproken, omdat de rechtbank vindt dat er geen overtuigend bewijs voor die stelling is.

Justitie wilde dat Holleeder in totaal 4,5 jaar de cel in zou gaan: de drie resterende jaren vanwege zijn vorige veroordeling, en 1,5 jaar cel voor de afpersing van Huisman en de bedreiging van Peter de Vries. De rechter vindt dat hij niet langer dan 4,5 maand de cel in moet.

Huisman ontkende afpersing zelf

Stijn Franken vroeg de rechtbank eerder al Holleeder vrij te spreken voor het afpersen van Theo Huisman. Volgens Franken staat vast dat Holleeder niet aanwezig was bij de mishandeling van Huisman in maart 2013. Ook blijkt uit niets dat Huisman geld heeft betaald, en dat ontkent de Hells Angel zelf ook.

Justitie voerde daarnaast afgeluisterde gesprekken als bewijs aan van Holleeder en medeverdachten Danny K. en Dick Vrij. Op de tapes is te horen hoe de drie over motorclubs en geld praten. Volgens Franken is dat logisch: Holleeder was betrokken bij de oprichting van de motorclub No Surrender, en hij hoopte daarmee geld te verdienen door bijvoorbeeld een kledinglijn op te zetten.

Hollywoodverfilming

Holleeder stond op 25 april 2013 bij Peter de Vries aan de deur omdat hij wilde dat zijn personage uit de Hollywoodverfilming van de Heinekenontvoering werd geschrapt.

De Vries schreef een boek over de ontvoering en verkocht de filmrechten aan een producent. De film is inmiddels opgenomen en komt deze maand uit in de Amerikaanse bioscopen.

Holleeder heeft 46 dagen in voorarrest gezeten, wat wil zeggen dat hij nog negentig dagen moet zitten. Of hij dan vrij komt, is maar de vraag. Hij wordt er ook van verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.