Holleeder wil best zijn verhaal vertellen (VIDEO)

Holleeder gaf geen krimp. Hij neuriede en floot en keek welgemoed om zich heen. Hij groette voormalig medegedetineerde, nu website-eigenaar, Martin Kok, met een glimlach (‘Hee Kok’). Er volgden lange betogen van officieren van justitie en zijn advocaat. ‘U lijkt wel bijzaak vandaag’, zei de voorzitter van de rechtbank tot besluit tegen hem.

Door @Wim van de Pol

Achter de opgeruimde indruk die hij maakte schuilt ongetwijfeld ook een zwaar gemoed want hem wacht misschien een levenslange straf. Het Openbaar Ministerie leverde vrijdag een nieuwe dagvaarding in waarop nu vijf onderwereldmoorden, een doodslag, een poging tot doodslag en enkele mislukte aanslagen te lezen zijn.

Zussen

Centraal in het bewijs daarvoor staan verklaringen van ex-vriendin Sandra den Hartog (en ex van Sam Kepper) en zijn twee zussen Sonja en Astrid. Een belangrijke vraag voor de rechtbank is wanneer die drie dames ter zitting kunnen worden gehoord. In december al, meende officier van justitie Sabine Tammes. Holleeder’s advocaat Stijn Franken stelt dat dit onmogelijk is: ‘dat is veel te vroeg.’

Whole picture

Franken zette uiteen dat de drie cruciale getuigen hebben verteld over een ‘veelheid van onderwerpen’ die ook nog eens onderling samenhangen. Die onderwerpen worden behandeld in vele tienduizenden pagina’s strafdossier over (onder meer) de moorden op Endstra, van Hout, van der Bijl, Houtman, Mieremet, maar ook over vele andere facetten. Franken:

De verklaringen van de getuigen laten slechts one point of view zien. Ondervraging van deze getuigen is alleen dan zinvol en effectief, indien the whole picture beschikbaar is.

Kortom, Franken vindt dat hij eerst alle informatie tot zich moet nemen voordat hij getuigen kan ondervragen. Franken illustreerde dat idee in de rechtszaal door een oud-reclame-filmpje van de Britse krant The Guardian te laten zien.

Live-verbinding

De drie getuigen moeten ook worden gehoord in het hoger beroep van het Passage-proces dat wat de moorden betreft deels overlapt met de Holleeder-zaak. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt dan worden de zussen en Sandra den Hartog in december voor de eerste keer gehoord en kijkt het gerechtshof in de Passage-zaak live mee met een video-verbinding.

Verklaring

In de afpersingszaak Kolbak bleef Holleeder tot laat in het hoger beroep zwijgen over de beschuldigingen. Officier van justitie Sabine Tammes vroeg aan Franken of zijn cliënt dit keer bereid is ten behoeve van the whole picture een verklaring af te leggen. En ja, ten bate van de whole point of view is Holleeder bereid dat te doen, zei Franken. Ook vóórdat zijn zussen zijn gehoord, onder één voorwaarde: hij wil de garantie dat die verklaring niet naar de getuigen – en dus niet naar de pers – kan uitlekken. De jongste rechter suggereerde dat Holleeder misschien kan worden gehoord bij de rechter-commissaris waarna alleen de officier van justitie en de advocaat een verslag hiervan krijgen. Franken zei hierover verder te willen nadenken.

(wordt vervolgd)

Zie ook:

OM stookt vuurtje tegen Holleeder verder op (UPDATE)

Advocaat: ‘justitie betaalt voor verklaringen’

‘OM-top moet vertellen over kroongetuige-deal’ (UPDATE)

Hidir K. belastend voor Holleeder en Soerel

Alle berichten over Holleeder.