Holleeder wil niet praten over Soerel

Willem Holleeder wil geen verklaringen afleggen in de zaak tegen zijn vroegere vriend Dino Soerel. De advocaat van Soerel had Holleeder gevraagd als getuige en de rechter-commissaris had aanstaande dinsdag zijn verhoor gepland. Maar  advocaten van Willem Holleeder hebben laten weten dat hun cliënt niet van plan is om iets te zeggen tijdens het verhoor. ‘Daarom hebben we vooralsnog besloten er vanaf te zien’, zei advocaat Marnix van der Werf tegen De Pers.

Soerel heeft op de zitting van het Passage-proces verklaard dat zijn relatie met Willem Holleeder sinds 2005 ernstig is bekoeld, onder meer, aldus Soerel, doordat hij had gemerkt dat Holleeder zijn naam had misbruikt voor dreigingen en afpersing.

Daarmee beschuldigde Soerel opmerkelijk genoeg zijn voormalige compaan van afpersing, hoewel deze daar inmiddels al voor veroordeeld is. Willem Holleeder zit een celstraf uit van negen jaar voor afpersing van onder meer Willem Endstra en Kees Houtman.

Het Openbaar Ministerie stelt dat Soerel en Holleeder samen een criminele organisatie vormden die liquidaties pleegde. Soerel ontkent dat.

Een officier van justitie zei ter zitting dat Soerel niet wordt verdacht van afpersingen. Dat is ook opmerkelijk omdat er een aantal getuigen zijn die hebben verteld over de dreigende rol van Soerel bij afpersingen.

De komende weken worden verschillende getuigen gehoord over de relatie tussen Holleeder en Soerel. Op 16 mei is er weer een openbare zitting in de Passage-zaak.

Zie De Pers.

Lees ook:

Endstra in nood bij de notaris over Soerel.

OM wil geloofwaardigheid Endstra goed bewaren.