‘Holleeder wilde acht mensen doden’

Willem Holleeder had plannen voor de liquidatie van acht mensen. Dat heeft zijn zus Astrid verklaard aan de politie, meldt NRC. Een verslaggever van de krant heeft een recent proces-verbaal ingezien over verklaringen van deze zus van Holleeder.

Peter

Op de “lijst” zouden onder meer Dino Soerel, Danny. K, Harry S. en Dick Vrij figureren. Dat zijn personen uit het criminele milieu maar ook voormalige vrienden of zakenpartners van Holleeder. Verder zou ook Peter R. de Vries op de nominatie hebben gestaan om geliquideerd te worden, net als een andere zus van Holleeder, Sonja. En ook Ronald H. en Maruf “Paja” M.

Geen commentaar

De advocaat van Astrid Holleeder wilde tegen de NRC geen commentaar geven op het uitlekken van de getuigenis van zijn cliënt. NRC maakte op uit ‘verschillende bronnen’ dat de dreiging serieus is genomen. De verklaring van Astrid Holleeder is recent. Ze vertelde dit voorjaar aan de politie dat een aantal van de beoogde slachtoffers van haar broer nog in de veronderstelling leefden dat zij nog bevriend waren met hem.

Gewaarschuwd

Uit de verklaring van Astrid blijkt dat Danny K. is gewaarschuwd voor de plannen van Holleeder, net als Dick V.. Het verhaal van Astrid Holleeder blijft overigens bij een bewering. Of Holleeder ook daadwerkelijk voorbereidingen had getroffen om zijn plannen uit te voeren is onduidelijk.

Astrid Holleeder in de NRC:

Ik heb de advocaat van Danny K. gewaarschuwd. Kijk naar de geschiedenis. Het is niet altijd wat het lijkt. Zijn kracht is dat hij mensen altijd weet te overtuigen. Hij is zo zielig. En hij heeft het allemaal niet gedaan en het wordt hem allemaal aangedaan. Dan gaan mensen hem toch weer helpen.

Vijf moorden

Het Openbaar Ministerie verdenkt Willem Holleeder ervan de opdrachtgever van vijf onderwereldmoorden zijn: Wim Endstra, John Mieremet, Cor van Hout, Thomas van der Bijl en Kees Houtman. In september is er weer een openbare zitting in de zaak tegen Holleeder.

Dino

Dino Soerel staat momenteel terecht voor twee van die moorden (Thomas van der Bijl en Kees Houtman). Soerel heeft gezegd sinds medio 2005 met Holleeder in onmin te zijn geweest, iets wat overigens bevestigd wordt door anderen. Soerel is één van de mannen die volgens Astrid Holleeder door haar broer met de dood bedreigd werden.

 

Het Noordhollands Dagblad meldde een half jaar geleden al dat Dick Vrij en Danny K. op een dodenlijst van Willem Holleeder stonden. Dat bleek tijdens een van de zittingen van het Andes-proces.

Zie ook:

Dino Soerel in hechtenis voor moorden

Holleeder nu vervolgd in zeven moordzaken (UPDATE)