Holleeder-zaak waarschijnlijk per 1 januari 2018

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Willem Holleeder zal waarschijnlijk vanaf 1 januari kunnen beginnen. Op de elfde pro forma-zitting in de zaak waren de advocaten en Openbaar Ministerie het daarover eens.

Door @Wim van de Pol

De verhoren van de gezusters Holleeder en Sandra den Hartog bij de rechter-commissaris zijn afgerond. Holleeder wilde dat deze getuigen eerder niet op de hoogte zouden kunnen zijn van verklaringen. Nu de verhoren voltooid zijn wordt het embargo van de verklaringen van Holleeder gelicht en aan het strafdossier toegevoegd. Er is naar de inhoud van die verklaringen momenteel verificatieonderzoek door de recherche gaande.

1994

Holleeder wordt (onder meer) verdacht van de betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006), Johnny Mieremet (2005), Cor van Hout (en diens vriend Robert ter Haak, 2003) en Willem Endstra (2004). De rechtbank vindt het echter noodzakelijk voor een goede beoordeling om een hele reeks andere strafrechtelijke onderzoeken waarin de naam Holleeder valt toe te voegen aan het onderzoek. Bijvoorbeeld het zeer omvangrijke dossier waarop hij is veroordeeld voor afpersing, maar ook talloze andere vanaf 1994.

Acht getuigen

Onlangs zijn journalist John van den Heuvel en crimineel Ariën K. gehoord als getuige. Advocaten Robert Malewicz en Sander Janssen willen in eerste instantie acht getuigen horen, dat zal de komende maanden gebeuren, bij de rechter-commissaris. Komende tijd zullen ze nog verzoeken indienen voor een tweede set getuigen.

Hechtenis

Willem Holleeder moet nog het restant van een eerdere voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van drie jaar uitzitten, en vier maanden cel die hij kreeg voor het bedreigen van Peter R. Vries. De advocaten van Holleeder vroegen de rechtbank te beslissen dat diens voorlopige hechtenis nu wordt geschorst zodat hij kan beginnen met uitzitten van die straf. Officier van justitie Lars Stempher verzette zich daartegen, hij vindt het bewijs dat er nu tegen Holleeder ligt te te groot om de hechtenis te schorsen. Bovendien kan Holleeder na een eventuele vrijspraak middels een procedure vragen zijn straf alsnog om te laten zetten.

Holleeder zelf wilde niks zeggen. De voorzitter vroeg of hij geneigd zou zijn mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek door een psycholoog en een psychiater. Dat ziet hij niet zitten.

De volgende zitting is op 7 juli.

Zie ook:

Journalist verklaart over Holleeder

Hoe het OM Willem Endstra nooit vervolgde (#4 VIDEO)

Holleeder: ‘Astrid saboteert proces’