Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Een kantelpunt in de geschiedenis van Willem Holleeder en Cor van Hout was de mislukte aanslag op Van Hout in de Amsterdamse Deurloostraat. Astrid Holleeder heeft gezegd dat Holleeder Cor verraden had aan Mieremet. Holleeder komt nu met een heel ander verhaal: Sonja en Astrid wilden juist van Cor af.

Door @Wim van de Pol

Van Hout en zijn vrouw Sonja Holleeder en hun kind werden op 27 maart 1996 beschoten toen ze in de auto zaten.

Holleeder vertelde maandag aan de rechtbank dat hij en Cor van Hout tevoren al wisten dat die aanslag eraan zat te komen. Er waren problemen gerezen met John Mieremet en Sam Klepper die Van Hout beschuldigde van het rippen van een partij hasj. En nog erger: Van Hout had Mieremet in het openbaar, in een kledingzaak in de PC Hooftstraat, ‘schele’ genoemd. Van Hout maakte veel problemen als hij dronken was. De dreiging was op hen alletwee.

‘Ik heb Cor gewaarschuwd’

Astrid Holleeder zegt dat Holleeder als voor die aanslag over was gelopen naar Klepper en Mieremet (foto rechts) en de moordenaars tipte over wanneer Van Hout in de Deurloostraat zou zijn. Dat is volgens Holleeder onzin:

Ik heb die woning niet aangewezen. Veel meer mensen wisten trouwens waar hij woonde.

Holleeder zegt voor de aanslag gewaarschuwd te zijn door een onbekende die hij de Allesweter noemt, iemand die adviseerde en bemiddelde bij problemen in het milieu. Deze Allesweter waarschuwde voor een dodelijke dreiging vanuit de hoek van Klepper en Mieremet. ‘Ga niet meer met Cor in één auto zitten’, had de Allesweter hem gezegd. Holleeder: ‘Dat heb ik ook tegen Cor gezegd.’ Hij had Cor ook gewaarschuwd niet meer in de Deurloostraat te komen en niet meer met vrouw en kinderen in een auto te zitten. ‘Maar Cor was niet een man van discipline’, zei Holleeder maandag.

Holleeder was boos op Van Hout omdat hij hem nadat hij hem had gewaarschuwd voor de dreiging op het hart had gedrukt er met niemand over te praten. ‘Toen kwam er iemand de volgende dag op sportschool naar me toe en die vroeg: geldt die dreiging ook voor mij?’

Hij wilde nog steeds niet zeggen wie de Allesweter is:

Die man heeft me geholpen en die ga ik niet noemen. Die man krijgt daar problemen mee. Als Cor niet eigenwijs was geweest had er niks hoeven te gebeuren.

Bloedbad of een miljoen

Toen riep de Allesweter volgens Holleeder hem voor de tweede keer bij zich. Hij zei dat Sam Klepper had besloten om Cor alleen te pakken. Holleeder zegt dat hem de mogelijkheid werd geboden om te betalen: een miljoen gulden. Holleeder:

Ik heb gekozen om te betalen aan Klepper en Mieremet. Als mensen zoals Mieremet het uitspreken is er geen weg terug. Er waren meer mensen in gevaar, niet alleen Cor en ik, ook onze familie, Robbie Grifhorst en zijn familie. Of het werd een bloedbad of een miljoen. Allesweter zou garant staan. Ook Mink Kok stond garant. Cor was boos, hij wilde niet betalen. Ik heb toen zijn deel stilletjes bijgepast. Ik vond hem een egoïst. Er hebben ook andere mensen mee te maken die gevaar lopen.

Volgens Holleeder wilde Van Hout Don Vito Corleone spelen en ‘in lood betalen’. Cor wilde dat Holleeder terugging om dat te zeggen tegen Mieremet. Van Hout ging volgens Holleeder ook in het milieu rondbazuinen dat hij nooit zou betalen, zodat Klepper en Mieremet dat uiteindelijk wel moesten horen.

Koffie met John

Vanaf dat moment zegt Holleeder op advies van de Allesweter af en toe een kop koffie met Sam en John te zijn gaan drinken. Holleeder:

Ik ging met ze een broodje eten in de PC en dat breidt zich dan uit. Mensen zeiden overloper tegen me. Maar ik wilde dicht bij het vuur zitten om te kijken dat het niet uit de hand loopt. Ik vertrouwde het zeker niet. Ik moest in het begin van John altijd voorin de auto zitten als we ergens naar toe reden. Ik heb Cor ook een aantal keren kunnen waarschuwen dat ze hem wilden pakken.

Tegen Klepper en Mieremet zei hij dat hij ruzie had met Cor. Als die twee in het weekend in hun woning in België waren dan sprak hij incidenteel nog af met Cor van Hout bij Café Zilverzand in Amstelveen en maakten ze een wandeling in het Amsterdamse Bos.

‘Je moet Cor voor zijn’

Holleeder zei dat het onzin is dat hij heeft geholpen bij het plegen van de tweede aanslag op Cor van Hout (in 2000). Het was juist omgekeerd zei Holleeder, zij wilden juist van Cor af:

Tussen 1995 en 2003 zei Astrid altijd tegen mij: je moet Cor voor zijn. Zei Astrid: ik heb weer twee dagen lopen hyperventileren over wat hij zegt, hij is gek. Cor vertelde steeds dat hij mij en Sonja zou gaan vermoorden. Ze belde mij vaak op en dan zei ze hij haat je. Dan zei ik: hij gaat me toch niet doodschieten omdat hij me haat?

Controleren

Holleeder zei dat de rechtbank dit verhaal, net als andere beweringen die hij doet, kan controleren omdat het wordt gezegd in getapte telefoongesprekken tussen hem en zijn zusters die zijn advocaten nu hebben gevonden in onderzoeken uit die tijd.

Holleeder zei ook dat aanslag in 1996 het moment was dat Robbie “Bouwvakker” Grifhorst wilde uitstappen in de financiële verstrengeling van de drie met geld van de Heineken-ontvoering. Hij vond het te gevaarlijk worden. Vanaf dat moment zijn de wegen financiëel gescheiden en gingen Cor en Willem zich ontvlechten van Grifhorst, en van elkaar.

(wordt vervolgd)

Zie ook:

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet

Moszkowicz: ‘Astrid Holleeder is niets ontziend strateeg’

Zo werd Willem Holleeder veroordeeld

 

 

 

die tap is er.