La S. had schrik van Holleeder

La S. had het benauwd voor Willem Holleeder. Dat mag de conclusie zijn na zijn verhoor van maandag over zijn Holleeder-verklaringen in het Passage-proces. Hij heeft ervoor gekozen om de ontmoeting met Holleeder bij het Gelderlandplein in Amsterdam-Buitenveldert ‘geheim te houden’. Dat Holleeder opdracht zou hebben gegeven voor de moord op Kees Houtman zou nogal ‘booming zijn in de media’ en vervelend voor zijn familie. ‘Toch logisch dat ik die beslissing neem?’

 Waarom sprak La S. er dan nu wel over? Holleeder zat in 2006 en 2007, toen La S. zijn kluisverklaringen aflegde, ook al vast.  

‘Eén van de redenen dat ik het nu vertel is dat ik niet wil dat er nog iets blijft liggen waar ik nog op aangesproken kan worden,’ zei La S.

Advocaat Nico Meijering stipte nog eens de vraag aan waarom La S. een verhaal over de mogelijke opdrachtgever van de moord op Kees Houtman had achtergehouden. In zijn deal staat toch dat hij ál zijn kennis over moorden op tafel moest leggen.

Ja maar, de naam Holleeder staat niet op de deal, dat moest de heer Meijering nog maar eens nalezen, zei officier van justitie Betty Wind.  

‘Mijn cliënt Ali A. staat ook niet vermeld op de deal,’ zei Meijering. Daar heeft La S. wel over verteld. ‘Als zou blijken dat deze kennis over Holleeder niet onder de deal valt, dan pak ik als advocaat mijn biezen’, sprak Meijering.

Hoe dat ook zij, tot veel meer wetenschap over rol van Holleeder leidde het verhoor van maandag niet.

De ontmoeting bij het Gelderlandplein waar Holleeder Osdorp eerst zou hebben geroepen vond zeer kort voor de liquidatie van Houtman plaats. La S. stond dubbelgeparkeerd, en zo zegt hij, leunde tegen de auto met de deur open toen Holleeder hem wenkte. Daarop was hij op Holleeder afgestapt en had hij deze de hand geschud.

La S. zei dat bij een concrete vraag over Holleeder op zeker moment dacht van ‘shit wat moet ik nu zeggen’. Hij zei toen: ‘Ik heb niets over Holleeder verklaard en dus heeft hij er niks mee te maken.’ 

‘Ik was ervan op de hoogte dat ik toen niet de waarheid sprak,’ zegt hij nu.

‘In het begin heb ik besloten om Holleeder er buiten te houden, maar dat doet niets af aan de rest van mijn verhaal’, zei hij ook.

De vraag is in hoeverre CIE-officier van justitie Sander de Haas die de deal met hem maakte ervan wist dat hij dingen over Holleeder verzweeg. Of dat De Haas daarin een rol had en zo ja, welke rol hij daarbij dan heeft gespeeld. Had De Haas La S. misschien geadviseerd bij die beslissing van La S.

La S. hield het erop dat hij zich door De Haas niets zou laten vertellen.

Wordt vervolgd.