Holleeder’s verbazing over kroongetuige Ros

Op 12 september 2014 wordt bekend dat Fred Ros de nieuwe kroongetuige is in het Passage-proces en ook over Holleeder verklaart. Aan het einde van diezelfde dag stapte Holleeder bij zijn zus Astrid in de auto. ‘Wat erg’, zei hij.

Door @Wim van de Pol

Wat Willem Holleeder op heimelijk opgenomen opnames van zijn zus Astrid zei, zal relatief zwaar tellen in het bewijs. Hij wist immers niet van de opname, vertrouwde zijn zus nog. Te veronderstellen valt dat hij redelijk eerlijk en vrijuit sprak.

Op 12 september 2014 weet Holleeder nog van niks over Ros als hij bij Astrid in de auto stapt:

Astrid: Staat op internet alles..
Willem: Wat?
Astrid: Dat hij kroongetuige is, dat hij verklaringen over jou heb afgelegd.
Willem: Meen je… ik weet nog niks!
Astrid: Godverdomme! Jij bent ook een waus! Ik denk ik hoor je hele dag niet man!
Willem: Meen je niet…?

Willem had geen woning in die tijd en zwierf van adres naar adres. Hij had die hele dag in het rondgereden. Wat opvalt is dat Holleeder zich volstrekt uit het veld geslagen toont, terwijl zijn zus hele passages van Crimesite voorleest.

Holleeder:

Dat is het. Oh wat erg (…) Stijn [zijn advocaat Stijn Franken – red.] bellen nu, dat ik effe bij je langskom, ik wil je kop effe zien. (…) Word ik dan gearresteerd in de zaak?

Van Hout

Holleeder realiseert zich nu terdege dat een getuige hem in verband brengt met onder meer de moord op zijn voormalige gabber Cor van Hout in 2003.

Wat nu interessant – en ontlastend – voor Holleeder is dat hij met Fred Ros helemaal niets te maken lijkt te hebben.

Astrid: Dat hij kroongetuige is, ze zijn in onderhandeling, met hem heel lang, hier: Fred Ros, getuige tegen Holleeder.
Willem: Ik ken die hele gozer niet.

De twee gaan op weg naar advocaat Stijn Franken en spreken samen verder over Fred Ros en de mogelijke implicaties van diens verklaringen.

Willem: As, ik heb die gozer nog nooit gesproken.
Astrid: Oké.
(…)
Willem: Ik had het echt niet verwacht. Mij noemen ze alleen bij Cor?
(…) Ik heb hem nog nooit gesproken en nog nooit gezien. (…)
Ik heb in de bajes hè, kwam hij naast me zitten. Heb ik de directeur erbij gehaald, ik heb tegen hem gezegd: “Luister, ik heb deze man nog nooit gesproken, en dat wil ik in dit stadium ook niet. Dus ik wil uit mekaar gehaald hebben. Toen hebben ze ons uit mekaar gehaald.
(…)
Astrid: Oké. Dan wordt het heel lastig.
Willem: Hm?
Astrid: Dan wordt het heel lastig. Want dan is het allemaal “horen zeggen”. Dus eh.. ga ik nog steeds goed? Moet ik hier naar rechts?
Willem: Ik heb hem nooit gesproken, sterker nog, ik zit in de bajes, dat hij naast me komt te zitten. En daarom heb ik gezegd: ‘luister, deze man heb ik nog nooit gesproken, en die wil ik in dit stadium ook niet voor het eerst spreken. Dus ik wil uit elkaar gehouden worden.
Astrid: Heb je goed gedaan.
(…)
Willem: Welke gozer… Hoe kan hij over mij verklaren?
Astrid: Tsja..
Willem: Hè?
Astrid: Verbaast mij ook.. Linksaf hè?
Willem: Over mij kan die niks zeggen. Ze hebben me al een keer in de maling proberen te nemen met dingen, me in de schoenen te schuiven..

Opdrachtgevers

Fred Ros zei onder meer dat Jesse Remmers ‘door Willem’ benaderd was om Van Hout dood te schieten. Hij zegt ook dat Holleeder altijd samen was met Dino Soerel. Ros:

de opdrachtgevers zijn Dino Soerel en Willem Holleeder.

Als hier tegenover de toch authentiek klinkende verbazing van Holleeder komt te staan zaait dat twijfel over het verhaal van Ros. Als zijn beweringen over Holleeder aan twijfel onderhevig zijn, wat deugt er dan van de rest van zijn verhaal?

Het is de duivelse vraag die inherent is aan het paardenmiddel van de kroongetuige.

Diemen

Heel goed geschraagd door keihard bewijs is Ros’ eigen betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl in 2006. Holleeder en Soerel zijn hiervan ook verdacht als opdrachtgevers. Maar als Holleeder in september 2014 oprecht was tegen zijn zus Astrid, en Ros echt niet kent, dan is dat toch ontlastend voor hem in de Zaak-Van der Bijl. Het breiwerk over het samenspannen van Soerel en Holleeder als uitlokkers van liquidaties krijgt wat rafels.

De belastende verklaring van Ros tegen Soerel in het hoger beroep in het Passage-proces is ook niet al te sterk. Het voornaamste is dat Ros zegt met Soerel in de winter van 2006 in Diemen op straat te hebben gewandeld en toen te hebben gesproken over moordopdrachten. Soerel ontkent dat.

De komende maanden wordt telecom-bewijs onderzocht, wat zou kunnen bewijzen, of weerleggen, dat Ros in die periode in Diemen is geweest.

Zie ook:

‘Alleen Cor, Robbie en ik wisten de details’ (UPDATE)

Holleeder-verklaringen moeten van internet

Wie lekte ‘The Holleeder Files’?

Delen strafdossier Holleeder uitgelekt