Holloway-verdachte vluchtte naar Zuid-Amerika

Een man die mogelijk te maken had met de verdwijning van Natalee Holloway, is door een misser van de politie en immigratiedienst op Aruba, gevlucht naar Zuid-Amerika. Dat blijkt uit onderzoek van Crimesite-journalisten Wim van de Pol en Vincent Verweij. Vanavond is hun documentaire over de zaak Holloway te zien in bij Brandpunt Reporter en over de zaak verschijnt volgende week het boek: Dossier Holloway.

 

 

Negen dagen voor de verdwijning van Natalee Holloway probeerde een man de Amerikaanse toeriste Tracey Allan te verkrachten op het strand bij de Fishermen's Huts. Dat was op exact dezelfde plek waar Joran van der Sloot verklaarde Natalee te hebben achtergelaten.

Na de verdwijning van Natalee Holloway werd ze door de FBI benaderd om een compositietekening te maken van de man, die onder meer werd vertoond in een uitzending van Opsporing Verzocht, die geheel gewijd was aan de zaak Holloway.

Gevlucht

De gezochte verkrachter werd in 2006 bij toeval aangehouden wegens een verlopen visum, maar door de politie niet herkend van de compositiefoto, die eerder was gemaakt. Even later kwam hij vrij. Toen de politie hem daarna alsnog wilde arresteren, bleek hij te zijn gevlucht.

Het Openbaar Ministerie op Aruba, bevestigt de gang van zaken. Peter Blanken, hoofdofficier van Justitie op Aruba: "Toen we hem wilde aanhouden als verdachte, bleek hij van het eiland te zijn verdwenen. Hij is naar Colombia of Venezuela gegaan. De informatie van de immigratiedienst en de politie is niet gedeeld met elkaar". Ook na zijn verdwijning zijn er geen pogingen gedaan de man te vinden. Hoofdofficier Blanken zegt alsnog de mogelijkheid van een internationaal opsporingsbevel te willen bekijken. 

Achtergelaten

Joran van der Sloot heeft aanvankelijk verschillende verklaringen afgelegd over de nacht dat Natalee Holloway verdween. In zijn laatste verklaring bij de politie zegt hij, dat hij Natalee 's nachts in slapende toestand heeft achtergelaten bij de Fisherman's Huts en daarna is opgehaald door een vriend. Dat blijkt uit het politiedossier waarover Crimesite beschikt.

Brandpunt Reporter: vanavond, 21.10 uur, Nederland 2

Het boek Dossier Holloway verschijnt volgende week, maar is nu al te bestellen.