Honden als smokkelgereedschap

De politie in Italië heeft afgelopen week in Milaan een organisatie ontmanteld die honden inzette voor het smokkelen van cocaïne vanuit Mexico. Er zijn zeker 75 mensen aangehouden, onder wie Italianen, Ecuadorianen en Mexicanen. De aanklager van het Openbaar Minsterie in Milaan, Alberto Nobili, zei tegen de Mexicaanse krant Excelsior, dat de politie 48 reizen heeft vastgesteld waarin honden als vervoersmiddel voor zendingen tot 1,25 kilo cocaïne. Slachtoffers waren vooral grotere honden zoals Sint Bernards en Deense Doggen. 

In Mexico kregen de dieren middels een operatie door en dierenarts de cocaïne in het lichaam geplaatst. De pakketjes waren verpakt in cellophaan en carbon zodat bij de controles op vliegvelden niets werd opgemerkt. Na aankomst werd de honden gedood en de cocaïne weer uit hun lichaam gehaald.

Volgens de autoriteiten heeft het onderzoek een jaar in beslag genomen. Smokkel van cocaïne in levende honden is zeldzaam. In Colombia zijn ooit enkele gevallen gemeld.

Het aantal Zuid-Amerikaanse criminele groepen in Noord-Italië is de laatste jaren toegenomen. Maar aanklager Nobil zei dat dit de eerste groep was met een ‘maffia-achtige associatie’. 

Zuid-Amerikaanse “jeugdbendes” zoala Latin Kings en Mara’s hebben zich gevestigd in Spanje maar zijn de laatste jaren ook aan het werk in Noord-Italië, andere groepen zijn Luzbel, Comando en Neta. De leden zijn in Italië minder Midden-Amerikanen en meer Ecuadorianen en Peruvianen en mensen uit de Dominicaanse Republiek. 

Volgens cijfers van Europol is Italië één van de grootste afnemers van cocaïne in Europa.