Honden op drugsjacht in cafés

Drugshonden gaan bezoekers van cafés in Medemblik en Enkhuizen onaangekondigd besnuffelen om te onderzoeken of ze drugs bij zich hebben. Bij drugsbezit volgt een tijdelijk toegangsverbod voor het uitgaansgebied. Dat heeft de burgemeester van Enkhuizen, Jan Baas, gezegd. Baas denkt dat de maatregel gaat leiden tot meer veiligheid in het uitgaansgebied. In De Telegraaf zegt Baas: ‘Zoals je geen wapens meeneemt, neem je ook geen drugs mee. De honden zijn in die zin levende detectiepoortjes.’

Politiemensen met drugshonden kunnen iedereen die een café binnen wil gaan laten besnuffelen op drugsbezit. Wie dan softdrugs bij zich heeft mag drie maanden het uitgaanscentrum niet in. Wie harddrugs heeft mag er zes maanden niet in.

De twaalf gemeenten in West-Friesland betalen de inzet van de drugshondenpatrouilles gezamenlijk, in Medemblik en Enkhuizen start een proef. Burgemeester Baas denkt dat de maatregel noodzakelijk is omdat ‘de algehele indruk’ is dat er in West-Friesland veel drugs omgaan en dat de drugs bij jongeren gewelddadig en ‘redeloos’ gedrag veroorzaken.

Vorige maand werden in het uitgaansgebied van Enkhuizen twee agenten ernstig belaagd door een menigte nadat de politie ingreep bij een ruzie.

De honden staan binnen bij de ingang van de cafés.

Hoewel het bezit van vijf gram softdrugs in Nederland niet strafbaar is kan het bezit ervan nu toch leiden tot een sanctie. De woordvoerster van de gemeenten Enkhuizen zegt tegen Crimesite dat dit mogelijk is doordat de drugs het café worden binnengebracht. En daar heeft de kroegbaas het voor het zeggen. Alle horecaeigenaren zeggen hun zaak drugsvrij te willen hebben en doen mee aan de actie.

Alcohol blijft wel verkrijgbaar. Een woordvoerder van de gemeente Enkhuizen wijst op voorlichtingsprojecten voor jongeren over het gebruik van drank, zoals de website westfrisland.nl.