Honderden agenten wachten op schadevergoeding

De Nationale Politie betaalt vele miljoenen aan smartengeld aan getraumatiseerde (ex-)agenten. In 2015 wordt zo’n 20 miljoen euro uitgekeerd. Honderden agenten wachten nog op een schadevergoeding. Dat blijkt uit cijfers waar het AD over beschikt.

Niet serieus

De krant deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Tot ruwweg 2013 was werkstress en PTSS (posttraumatische stressstoornis) een taboe binnen de politie. In dat jaar verscheen ook het boek Onder Spanning, over traumatische stress bij de politie. Agenten met psychische klachten als gevolg van het werk werden niet serieus genomen. Inmiddels hebben 237 agenten een uitkering gekregen, van gemiddeld 85.000 euro per persoon. Meer dan 175 agenten wachten nog op een besluit.

Ereschuld

Sinds 2014 kunnen politiemedewerkers aanspraak maken op smartengeld als ze emotionele schade hebben als gevolg van PTSS. Ruim 400 (ex-)agenten hebben dat gedaan. Dat zorgt voor een grote kostenpost waardoor de politie moet bezuinigen. Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman vindt dat geen probleem. Hij noemt betaling van smartengeld in het AD ‘inlossen van een ereschuld’.