Honderden illegale modems uit de lucht

Het Cybercrime Team van de politie eenheid Rotterdam heeft afgelopen week honderden illegale modems uit de lucht gehaald. Met de modems was het mogelijk om goedkoop internet-televisie te kunnen zien. Er zijn drie mensen aangehouden.

Rotterdammer

Het onderzoek naar deze zogenoemde gekloonde modems van een provider startte in mei 2017. Dat gebeurde nadat er informatie uit Canada was gekomen. Via het Nationaal Cyber Security Centrum werd de informatie uit Canada doorgegeven aan de betrokken provider, Ziggo.

Er kwam een 36-jarige Rotterdammer in beeld die, onder andere door gemodificeerde software, modems zo aan kon passen dat zij, uiteraard zonder abonnement, signalen van een grote provider (Ziggo) doorgaven. Er kwamen ook twee andere verdachten in beeld die de modems leverden en konden installeren. Deze twee verdachten waren als (onderaannemer) in dienst bij de provider.

De drie zijn maandag aangehouden en zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze worden onder andere verdacht van computervredebreuk/hacking, het voorhanden hebben van zogenoemde malware, deelname aan een criminele organisatie, oplichting van een telecommunicatiedienst en witwassen. Bij huiszoekingen zijn zeker 500 modems, computer apparatuur, en waardevolle goederen in beslag genomen. Er is verder beslag gelegd op zogenoemde waardekaarten en een bankrekening.

Mond op mond

De verdachten, naast de 36-jarige, Rotterdammers van 30 en 42 jaar oud, kregen hun klanten via mond-tot-mondreclame. De afnemers betaalden enige honderden euro’s voor het modem en bijvoorbeeld de aansluiting op internet-televisie. De verdachten leverden zelfs nog enige service als het modem niet meteen werkte. De politie kon de verdachten aanhouden nadat een bestelling in scene was gezet. Op het moment dat het bestelde en gekloonde modem zou worden aangesloten, werden de verdachten aangehouden.

In potentie kunnen dit soort gekloonde modems ook worden gebruikt bij digitale aanvallen met botnets op grote netwerken.