Honderden zwijgende getuigen in moordzaken

Er zijn waarschijnlijk honderden personen die informatie hebben over onopgeloste moordzaken, maar die niets willen zeggen. Dat blijkt uit onderzoek van recherchekundige Evelien Aangeenbrug, waar persbureau ANP over schrijft. Volgens Aangeenbrug praten veel daders tegen iemand in hun omgeving over de moord, maar stappen die getuigen vaak niet naar de politie.

Zij onderzocht 48 moordzaken die de politie niet kon oplossen, maar waarvoor jaren later alsnog iemand werd veroordeeld, en vergeleek die met zaken die wel snel werden opgelost.

Daaruit blijkt dat de zogenaade cold case veel vaker draait om een dader en slachtoffer die elkaar niet kennen: bij de snel opgeloste zaak kennen dader en slachtoffer in 87 procent van de gevallen elkaar wel, bij de cold cases bleek dat slechts 44 procent.

800 zwijgende getuigen

Uit de zaken blijkt dat daders vaak iets vertellen over wat zij hebben gedaan: in 40 procent van de zaken hebben zij aan gemiddeld twee mensen in hun omgeving verteld over de moord. Maar die getuigen gingen pas tegen de politie praten als de politie de dader al op een andere manier in het vizier had.

Aangeenbrug stelt op basis van het onderzoek dat er nog honderden getuigen moeten zijn die ook cruciale informatie over nog onopgeloste moordzaken hebben. Er zijn ongeveer duizend cold cases in Nederland; er zouden daarom nog ongeveer achthonderd zwijgende getuigen moeten zijn.