Honduras: 350 doden na bajes-brand

Bij een brand in een gevangenis in Honduras zijn zeker 350 doden gevallen. De brand brak uit laat op de avond, op het midden van dag Nederlandse tijd, in de gevangenis van Comayagua, noordelijk van de hoofdstad Tegucigalpa. Er zijn nog meer dan vijftig mensen vermist. In totaal huisden in de gevangenis 853 gedetineerden. Veel mensen zijn in hun cel verbrand. Video na de break.

In en rondom de gevangenis brak grote paniek uit. Familieleden van gevangenen botsten met politiemensen omdat ze zichzelf toegang wilden verschaffen tot het gevangenisterrein om hun familie te redden.

Politie schoot met traangas en met scherp.

Mensen die in cellen of afgesloten gangen zaten konden geen kant op. De meeste slachtoffers kwamen door verstikking om het leven.

Mogelijk is een kortsluiting oorzaak van de brand. Een andere mogelijkheid is een relletje binnen de muren waarbij vuur is gestookt. Het duurde een uur voordat de brand onder controle was.

21 mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen.

De gevangenissen van Honduras hebben een zeer slechte reputatie en zijn per definitie overbevolkt. Acht jaar geleden klaagde Amnesty International het land aan nadat 102 mensen om het leven kwamen na een gevangenisbrand.

Het land heeft de hoogste moordcijfers van de wereld. Drugscriminaliteit neemt toe doordat drugskartels gebruik maken van staten met zwakke overheden als Honduras om zich te vestigen.

{youtube}CjCQN-JnpeY{/youtube}