Honduras gaat drugsvluchten uit de lucht schieten

Honduras mag sinds vrijdag met geweld dwingen om een verdacht vliegtuig te laten landen. Op bevel van de minister van Defensie mag een toestel dat mogelijk drugs vervoerd zelfs uit de lucht worden geschoten. Het parlement van het Centraal-Amerikaanse land is daarmee vrijdag akkoord gegaan.

In 2012 werden al eens twee vliegtuigen uit de lucht geschoten die drugs zouden vervoeren. De meeste cocaïne die van Colombia naar de Verenigde Staten gaat, wordt via Honduras vervoerd. Mexicaanse drugskartels zijn ook naar Honduras getrokken om zo controle te krijgen over de drugslijnen.

De drugssmokkel neemt veel geweld met zich mee; Honduras heeft het hoogste moordpercentage van de wereld. De president van het land heeft beloofd het drugsgeweld met militaire inzet aan te pakken. Hij heeft aangekondigd drie radarsystemen aan te schaffen om verdachte vliegtuigen op te sporen.

In Venezuela is onlangs ook een wet aangenomen die het mogelijk maakt om drugsvliegtuigen neer te halen. Kort daarna werden twee toestellen daadwerkelijk uit de lucht geschoten.