Hoofd Mexicaans drugskartel opgepakt

Hector Beltran Leyva is na elf maanden onderzoek van de Mexicaanse politie opgepakt. Hector was het hoofd van het Mexicaanse Beltran Leyva-drugskartel, dat zich heeft afgescheiden van het Sinaloa-kartel. Volgens justitie heeft Hector een belangrijke rol gespeeld bij de escalatie van het drugsgeweld in Mexico.

Hector deed zich voor als kunsthandelaar en vastgoedman. Hij werd aangehouden in een visrestaurant zonder dat er een schot werd gelost. Bij de arrestatie van Hector werd ook een andere man aangehouden, die ervan wordt verdacht de financiële man van de organisatie te zijn.

Miljoenen voor de gouden tip

De Mexicaan kwam aan het hoofd van het kartel te staan nadat zijn broer, Arturo, in 2009 werd gedood door Mexicaanse soldaten. De groep staat bekend als zeer gewelddadig, en hield zich voornamelijk bezig met de smokkel van drugs als coke en amfetamine naar de Verenigde Staten. Ook verdiende de groep flink geld met de import van wapens.

De Verenigde Staten waren naar de drugsbaas op zoek en hadden vijf miljoen dollar uitgeloofd voor de gouden tip. De Mexicaanse autoriteiten boden 3,7 miljoen dollar. Het is niet bekend op basis van welke informatie Hector is opgepakt en of het bedrag uitgekeerd gaat worden.

Hector maakte ruzie

Hector was de laatste belangrijke leider van de Beltran Leyva-organisatie die nog in leven of op vrije voeten was. Een van zijn broers is om het leven gekomen bij een actie van het leger, zijn andere broer zit achter de tralies. Sinds hij aan de leiding van het kartel staat, heeft de groep flink aan macht ingeboet.

De organisatie ligt flink overhoop met het Golf-kartel, en is aan de verliezende hand. Ook is er ruzie ontstaan tussen Hector en voormalige bondgenoten van zijn organisatie, zoals het Sinaloa-kartel, waarvan het Beltran Leyva-kartel eerst onderdeel van was, en leden van de veiligheidstak van het kartel.