Hoofd Politieacademie stapt op

Hoofdcommissaris Ad van Baal stapt op als voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie. Dat heeft hij minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie laten weten. Van Baal stapt op na een rapport van oud-politiecommissaris Peter Vogelzang, die constateert dat er een onherstelbare vertrouwenscrisis in de Politieacademie heerst. Vogelzang vond dat ingrepen op het hoogste bestuurlijk niveau noodzakelijk zijn. De politieacademie kampt onder meer met studenten die overwegen te stoppen en een miljoenentekort.

Van Baal zou volgens de NOS dinsdag nog hebben gezegd dat hij niet wil opstappen. Aanleiding voor de breuk was dat de ondernemingsraad geen vertrouwen in heeft dat Van Baal de Politieacademie kan hervormen.

De spanningen waren afgelopen maanden hoog opgelopen. Zo was lange tijd onduidelijk welke taken van de Politieacademie zouden overgaan naar de Nationale Politie en wat de consequenties zouden zijn voor de medewerkers van de academie. Ook heeft de academie een tekort van miljoenen op de begroting. In 2015 zou dat tekort zijn opgelopen tot 40 miljoen euro.

Daarnaast zijn veel studenten op de academie ontevreden omdat er forst gekort wordt op hun salaris. De politie kampt daarnaast met het vinden van goede agenten.

De ondernemingsraad had in december al het vertrouwen in Van Baal opgezegd.

Lees ook:

Spanning bij Politieacademie loopt hoog op

‘Leegloop dreigt op Politieacademie’

Politieacademie heeft miljoenentekort