Hoofd veiligheidsdienst weg om dönermoorden

Heinz Fromm, de Chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, vertrekt eind deze maand. Officieel gaat Fromm met vervroegd pensioen, maar de inlichtingendienst stond de afgelopen maanden onder zware druk vanwege de blunders die zijn gemaakt bij het onderzoek naar racistische moorden. Volgens Duitse media is dat de werkelijke reden van het opstappen van Fromm.

 

De afgelopen maanden kwam aan het licht dat er documenten zijn vernietigd over de daders van de ‘dönermoorden’. Tussen 2000 en 2007 werden tien mensen vermoord, voornamelijk Turkse ondernemers. Twee van hen waren kebabverkopers. Ook zijn een Griek en een politievrouw om het leven gebracht.

Lange tijd was onduidelijk wie achter de aanslagen zaten. Toen eind vorig jaar een huis ontplofte in Zwickau in Oost-Duitsland, werd er bewijs gevonden dat de drie bewoners van het pand achter de aanslagen zaten. Zo werd er een dvd gevonden waarin de drie zichzelf ophemelden omdat ze de moorden hadden gepleegd. Daarnaast zouden ze achter een aanslag in Keulen zitten waar twintig gewonden vielen. De drie worden er ook van verdacht verschillende gewelddadige bankovervallen te hebben gepleegd.

Waarschijnlijk hebben de moordenaars het huis opgeblazen om sporen uit te wissen. Twee mannen pleegden zelfmoord, een vrouw werd opgepakt. Zij beroept zich op haar zwijgrecht. De drie bleken neonazi’s te zijn.

Later kwam naar boven dat de inlichtingendienst belangrijke documenten heeft vernietigd die over het onderzoek gingen. De dossiers gingen in de papierversnipperaar op het moment dat bekend werd wie de aanslagen hadden gepleegd. De datum van de vernietiging van de papieren werd vervalst. In de papieren zou blijken dat er neonazi’s dichtbij de drie moordenaars voor informatie zouden worden betaald.

Ondanks de informanten zijn de moordenaars niet opgepakt. Mogelijk kreeg de inlichtingendienst al in de jaren 90 lucht van de drie verdachten, maar heeft ze niks met die informatie gedaan om de informanten te beschermen.

Verschillende commissies onderzoeken waar het is misgegaan. Zij hadden graag Fromm gehoord, maar nu hij met vervroegd pensioen is, is het mogelijk dat hij nooit een verklaring zal afleggen.