Hoofdcommissaris van Suriname vervangen

Het Surinaamse kabinet heeft besloten de hoogste politie-functionaris van zijn functie te ontheffen. Hoofdcommissaris Delano Braam zal worden vervangen. Hoewel het besluit formeel nog moet worden bekrachtigd door een resolutie van president Desi Bouterse heeft minister Martin Misiedjan van Justitie het bericht dit weekend al bevestigd aan de voorzitter van de Surinaamse Politebond. De reden zou liggen in het ‘slecht functioneren van het politiekorps over het algemeen’. Over de opvolging van Braam is nog niets bekend.

De bondsvoorzitter Robby Ramjiawan zei in een reactie tegen Dagblad Suriname: ‘Politiekorpschef Delano Braam kan geen slecht functioneren van het korps verweten worden. Hem treft geen blaam, zeker als hij geen middelen krijgt om zijn werk naar behoren te doen’.

In Suriname zou op dit moment de criminaliteit en met name het geweld toenemen. Maar ingewijden in Suriname wijzen op de mogelijkheid dat er politieke motieven achter het ontslag kunnen liggen.

Delano Braam werd op 21 februari 2003 door de Nieuw Front-regering van Venetiaan benoemd tot korpschef. Hij was toen al twee jaar waarnemer.

Zie dbsuriname.