Hoofdofficier Rotterdam weg voor onbepaalde tijd

Het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie gaat een extern en onafhankelijk onderzoek in laten stellen naar de verzwegen intieme relatie tussen de Rotterdamse hoofdofficier van justitie en de hoofdofficier van justitie van het functioneel parket, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Verlof

Het gaat om de voormalig procureur-generaal Marc van Nimwegen. Hij benoemde in 2011 tot  Marianne Bloos tot hoofdofficier van het functioneel parket. Van Nimwegen wordt voor onbepaalde tijd met ‘buitengewoon verlof’ gestuurd. Publicaties in het NRC-Handelsblad brachten de zaak aan het rollen.

Afgedwongen

Het externe onderzoek zal gaan over de vraag hoe het besluit van de top van het OM tot stand is gekomen om toenmalig procureur-generaal Van Nimwegen in maart 2014 als hoofdofficier van justitie in Rotterdam aan te stellen. NRC schreef vorige week dat die overplaatsing destijds werd afgedwongen door de top van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Van Nimwegen en Bloos hadden hun intieme relatie moeten melden, volgens de regels.

Er zijn ook aanwijzingen dat Van Nimwegen Bloos in 2012 als vriendin meenam op een dienstreis naar Thailand.

Zie ook:

‘Verliefde hoofdofficieren samen naar Thailand’

‘Verziekte sfeer in top OM door liefdesrelatie’