Hoofdofficier: Zuidas-bedrijven moeten cokegebruik terugdringen

De Amsterdamse hoofdofficier Nicole Zandee vindt dat bedrijven in de dure kantoorgebouwen aan de Amsterdamse Zuidas cocaïnegebruik van hun werknemers moeten terugdringen. Kennelijk signaleert zij daar een probleem, want zij zegt dit in een interview met De Telegraaf.

Door Wim van de Pol

Zandee vindt dat de banken, advocatenkantoren en consultancybedrijven hun werknemers op hun drugsgebruik moeten aanspreken. Zandee:

Het is aan de bedrijven waar dit probleem geldt, om werknemers voor te lichten en eventueel met een plastest te controleren op drugsgebruik.

Geen enkele manier

Saillant aan het interview met de hoofdofficier is dat zij erkent dat politie en justitie op geen enkele manier erin slagen om de cocaïne-importen en cocaïne-handel op een effectieve manier aan te pakken.

Detailhandelsprijzen liggen al jaren rond de 50 euro voor een gram, drugs als cocaïne zijn op een laagdrempelige manier door altijd aanwezige dealers in de hele stad te koop.

Verantwoording

Vervolgens spreekt zij de Zuidas-bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, die deze bedrijven kennelijk in haar ogen hebben. Zandee:

Als je het als eigenaar van een bedrijf belangrijk vindt dat mensen op hun werk niet onder invloed van drugs zijn, dan moet je je verantwoording nemen.

De vraag is of de bedrijven vinden dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanwezigheid van cocaïne in Amsterdam als de overheid er niet in slaagt om de stroom aan cocaïne in te dammen. Of dat ze misschien vinden dat er sprake is van individuele verantwoordelijkheid.