Hoofdofficier: Hoogleraar Van Koppen loog

Nee, de officier van justitie in de Bredase zedenzaak heeft niet gelogen, aldus de Bredase hoofdofficier Hugo Hillenaar woensdagavond in het televisieprogramma De Vijfde Dag. Volgens Hillenaar heeft juist hoogleraar Peter van Koppen gelogen in zijn onderzoek naar het handelen van politie en justitie. Een nieuw dieptepunt voor het Openbaar Ministerie.

Door @Wim van de Pol

Voornaamste argument van Hillenaar was dat de rechtbank in het vonnis – waarin de verdachte vrijgesproken werd – helemaal niet expliciet spreekt over liegen. Te controleren valt het helaas niet: bandjes zijn ‘per ongeluk’ vernietigd en het vonnis is niet gepubliceerd.

Wie wil weten hoe het is om in het bijzijn van je kinderen en voor het oog van je buurtbewoners met overmacht te worden opgepakt – terwijl je onschuldig bent – moet echt nog even checken, zie de uitzending hieronder.

Als voorbeeld van de leugenachtigheid van het onderzoek: er is een filmpje (bewaard) waarop volgens de politie én de officier van justitie een mishandeling te zien zou zijn. Maar op televisie constateren we dat er alleen een scheldende, boze vrouw op staat.

Nieuw dieptepunt

Deze affaire en ook de verbluffend arrogante reactie van het Openbaar Ministerie, waarin noch politiepersoneel vormen een nieuw dieptepunt in het omgaan van het Openbaar Ministerie met de eigen fouten en ook in de transparantie van de rechtsgang. Natuurlijk ging Hillenaar op televisie publiekelijk door het stof, hij moest wel. Het aantal en de ernst van de fouten en de tunnelvisie van de politie en de officier na een valse aangifte van ‘wekelijkse verkrachting’ was ten hemel schreiend (hier staan ze op een rij). ‘Waarheidsvinding is uit het oog verloren’, staat in een rapport.

‘We hebben het echt niet goed gedaan’, erkende Hillenaar. Maar dat is allemaal met de ‘wetenschap van nu’ en ‘achteraf gezien’. Daarom is de officier van justitie ook niet berispt. 

We moeten het zo zien, zei Hillenaar: eigenlijk is hoogleraar Peter van Koppen (foto onder) de leugenaar. Hij heeft iets in het vonnis ‘ingelezen’ wat er niet staat. Er staat niet dat de officier van justitie heeft gelogen. ‘Je moet hier echt wel zorgvuldig lezen’, zei Hillenaar. Als de officier had gelogen dan had het OM toch in het vonnis een draai om de oren gekregen, lees niet ontvankelijkheid? 

Hoe dan ook, de officier van justitie stelde dat de verdachte in de verhoren had bekend terwijl dat niet het geval was. Ter zitting constateerde de rechtbank dat en in het vonnis ook.

Vonnis niet gepubliceerd

Misschien vond de rechtbank de constatering dat er geen enkel bewijs was in het dossier voor de aantijgingen wel voldoende. Misschien hoopte ze op het zelfreinigende vermogen van het Openbaar Ministerie. Wel, die is er niet, getuige de koele hardnekkigheid waarmee Hillenaar zijn officier van justitie en zijn apparaat verdedigde.

Wat nou zo jammer is: de rechtbank heeft in haar wijsheid besloten het vonnis, dat bol staat van de blunders door de OM en politie, niet te publiceren op rechtspraak.nl. Daar kan het publiek een selectie lezen van vonnissen, maar deze niet. Waarom nou juist deze niet? Eerder vroegen we ons al af op Crimesite waarom niet gewoon alle vonnissen publiek worden gemaakt. Waarom laadde de rechtbank hier de suggestie op zich deel te nemen aan een cover-up van blunders van het OM? 

Het mooiste is dat na het vernietigend vonnis alle processtukken waarop de rechtbank zich heeft gebaseerd en waarop te zien en te horen is dat de politie en de officier van justitie logen, vernietigd zijn. Bijvoorbeeld bepaald videomateriaal. Per ongeluk.

Meineed

Een rapport van de politie zelf, van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken en van Peter van Koppen en de Universiteit van Maastricht maakten gehakt van de verhoren en het onderzoek. Het Openbaar Ministerie wil dit soort informatie liever onder de pet houden.

Na onder meer het tapschandaal heeft Brabant en de Nederlandse burger er opnieuw een ontluisterende chicane van het Openbaar Ministerie bijgekregen. Het OM en de Nederlandse rechtstaat worden niet geholpen met optredens als dat van hoofdofficier Hillenaar waarmee andermaal de waarheid wordt verdoezeld. 

Overigens ligt er tegen hoofdofficier Hugo Hillenaar nog een aangifte wegens meineed. Tijdens verhoren die dezer dagen door de Haagse rechter-commissaris en de advocaat-generaal bij de Hoge Raad worden gehouden in de zaak Baybasin zijn daarvoor opnieuw aanwijzingen naar boven gekomen. Die informatie komt op den duur in ieder geval nog wel onder de pet vandaan. De burger moet geduld hebben, de waarheid duurt het langst.