Zo liep het koningsdrama rond El Chapo

Een leider van een Mexicaans drugskartel is in Washington DC veroordeeld tot levenslange celstraf en een ontneming van crimineel verkregen vermogen van 529 miljoen dollar. De zaak is uniek omdat Alfredo “El Mochomo” Beltrán-Leyva schuld bekende in een zogeheten “bare-plea“, zonder tegenprestatie. Waarom?

Door @Wim van de Pol

Een gladgeschoren Beltrán Leyva of El Mochomo (zijn onvertaalbare alias betekent “Woestijnmier”) vroeg met een zwarte zonnebril op de rechter om ‘vergeving’ en verontschuldigde zich tegenover ‘God’.

In februari vorig jaar bekende Alfredo Beltrán-Leyva dat hij in de jaren 2000 tot 2008 vanuit zijn (noordwestelijke) thuisstaat Sinaloa duizenden kilo’s cocaïne naar de Verenigde Staten hielp verschepen. Hij leidde volgens het strafdossier ook doodseskaders die werden ingezet in de bloedige drugsoorlogen van het vorige decennium.

Het leven van de vier broers van het voormalige Beltrán Leyva-kartel is ook deel van een intrige in het bloedigste koningsdrama in de Mexicaanse onderwereld.

Bloedband

De Beltrán Leyva-familie is opgeklommen in eendrachtige samenwerking met de organisatie van “El Chapo” Joaquin Guzman, ook wel het Sinaloa-kartel genoemd. Alfredo trouwde met de nicht van El Chapo en was één van de naaste vertrouwelingen toen Chapo vanaf eind jaren negentig de controle bevocht over de drugsroutes in westelijk en centraal Mexico bij Tijuana en Ciudad Juárez.

Het succes van het Sinaloa-kartel was mede te danken aan de diepe infiltratie in Mexicaanse regeringskringen, bureaucratie en opsporingsorganen, en aan contacten met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). Alfredo Beltrán Leyva speelde daarin een voorname rol. Hij bleek namelijk (onder meer) de hoogste drugsbestrijder van het land te hebben omgekocht.

De families Guzman en Beltrán leken door bloedband en hun gezamenlijke geschiedenis tot eeuwige trouw gebonden. Chapo en Mochomo waren naasten. Maar hun eendracht ging kapot.

Dramatische dreun

Er waren irritaties over en weer. Discretie, en wars van uiterlijk vertoon, was het handelsmerk van El Chapo. De wat simpeler aangelegde en nogal boerse broers Beltrán laadden voortdurend de aandacht van de media op zich middels buitensporige feesten en uitspattingen. Omgekeerd waren de Beltráns wantrouwig over bepaalde contacten van Chapo en misgelopen drugstransporten.

Naar verluidt heeft Joaquin Guzman zijn aangetrouwde familielid Alfredo “El Mochomo” eind 2007 weggetipt aan de DEA. Op 21 januari 2008 werd Beltrán Leyva in een militaire operatie aangehouden.

Bij een dodelijke schietpartij enkele maanden later kwam Edgar Guzman Loera — Chapo’s 22-jarige zoon (foto) – om het leven. Hij had zich in een dronken bui, en nauwelijks beveiligd, ’s nachts in het uitgaansleven gewaagd. Na de dood van Edgar was er geen houden meer aan. Chapo stelde de Beltráns verantwoordelijk. De dood van zijn zoon was voor Chapo een dramatische dreun omdat hij juist alles op alles had gezet om ervoor te zorgen dat Edgar een universitaire opleiding en een carrière buiten de maffiawereld zou krijgen.

Leider Arturo Beltrán-Leyva scheurde zich los en koos partij voor de Zetas en het Golf-kartel tegen Sinaloa. In 2009 werd Arturo gedood na twee bloedige veldslagen met eenheden van de Mexicaanse marine, wat (onder meer) weer leidde tot moordaanslagen door gangsters op de begrafenis van een omgekomen marinier.

“El Chapo” Guzman

10 miljard dollar

Guzman wacht nu in de Verenigde Staten op zijn proces, voor de federale rechtbank in Brooklyn. Een reeks hooggeplaatste kartel-leiders – bestuurders en gewelddadige leiders van doodseskaders – is inmiddels kroongetuige in verschillende processen. De aanklager had gevraagd om Alfredo Beltrán-Leyva voor 10 miljard dollar aan vermogen te ontnemen (in de zaak tegen El Chapo vraagt het Openbaar Ministerie 14 miljard).

Na de veroordeling van Alfredo is nu de vraag of hij werkelijk zijn levenslange straf zal uitzitten. Het ligt voor de hand dat er gezien de financiële belangen, maar ook in het belang van de veroordeling van El Chapo, door Alfredo toch nog een deal te sluiten zal zijn. Alfredo kan een sleutelrol spelen bij de veroordeling van Guzman.

Maar of hij dan in zo’n deal ook zal willen verklaren over zijn vroegere “broer” El Chapo is nog steeds twijfelachtig. Een deskundige van de Drug Enforcement Administration (DEA) zei in de Washington Post het mogelijk te achten dat Alfredo ondanks alle vergoten bloed El Chapo niet zal verraden.

Zie ook:

Zoon van Mexicaanse drugsbaron ontsnapt

Kopstuk drugskartel doodgeschoten (VIDEO)

Echtgenote El Chapo vreest dood van haar man